23948sdkhjf

Kerteminde Forsyning gør klar til at løsrive sig fra Fjernvarme Fyn

Efter næsten 40 års samarbejde har Kerteminde Forsyning vurderet, at tiden er inde til at regne på et alternativ til fjernvarmekøbet fra Fjernvarme Fyn inden indgåelse af en ny 20 årig kontrakt.

Kerteminde Forsyning står derfor over for to mulige fremtids-set-ups.

Et er etablering af egne varmeproduktionsanlæg med kendte investeringsomkostninger og et relativt godt kendskab til driftsomkostningerne til følge. Et andet er indgåelsen af en ny 20-årig varmekøbsaftale med Fjernvarme Fyn.

Kerteminde Forsyning har i den forbindelse valgt at få PlanEnergi til at udarbejde en analyse, som skal klarlægge, hvorvidt det vil være en samfunds- og selskabsøkonomisk fordelagtig beslutning for Kerteminde Forsyning at etablere sit eget varmeproduktionsanlæg.

Bliv selvforsynende
PlanEnergi har i analysen opstillet en lang række scenarier for fremtidig varmeproduktion. Der er blandt lavet beregninger på varmeanlæg baseret på eldrevne varmepumper, biomasseanlæg og solvarme.

Alle beregninger i analysen viser at det vil være selskabsøkonomisk fordelagtigt for Kerteminde Forsyning at overtage varmeproduktionen og blive selvforsynende. Det fremgår af et referat fra et møde i Kerteminde Byråd den 29. januar 2020.

PlanEnergi vurderer, at Kerteminde Forsyning kan spare mellem 115 – 120 kr./MWh (ekskl. moms) ved etablering af egne varmeproduktionsanlæg fremfor at købe varmen hos Fjernvarme Fyn.

Den mest fordelagtige løsning
Af rapporten fremgår det altså, at varmeproduktionsanlægget kan være sammensat af forskellige anlæg, så som varmepumper, fliskedel, naturgaskedler til spids- og reservelast samt solvarmeanlæg.

Men der er endnu lang vej igen, før byrådet, som ejer af Kerteminde Forsyning, er klar til at tage en beslutning om hvilken vej, der skal betrædes.

Byrådet har dog på sit møde den 29. januar vedtaget at give sin politiske opbakning til, at Kerteminde Forsyning vælger den løsning, der giver den for kunderne højeste forsyningssikkerhed og de laveste priser.

Det oplyser direktør for Kerteminde Forsyning Michael Høj-Larsen til Energy Supply.

- Byrådet lader det i samme ombæring være op til forsyningsselskabet at fortsætte det videre arbejde i forbindelse med etableringen af egne varmeproduktionsanlæg, herunder bl.a. valg af anlægstyper, udarbejdelse og indsendelse af projektansøgning til Kerteminde Kommune/byrådet som er varmeplansmyndighed, inkl. ansøgning om fritagelse fra kraftvarmekravet, oplyser Michael Høj-Larsen.

Byrådet pålægger dog Kerteminde Forsyning, at opretholde dialogen med Fjernvarme Fyn og at et endeligt tilbud fra Fjernvarme Fyn vurderes i forhold til Kerteminde Forsynings muligheder for etablering af egne varmeproduktionsanlæg.

Dispensation skal der til
Da Kerteminde Forsyning i dag er forbundet til et centralt kraftvarmeanlæg, er forsyningsselskabet som udgangspunkt forpligtet til kraft-varmeproduktion. Det vil derfor være nødvendigt at søge om dispensation til at opsætte de anbefalede varmeproduktionsanlæg - det vil sige droppe el-produktionen. 

Viceborgmester i Kerteminde Kommune og formand for bestyrelsen i Kerteminde Forsyning Hans Luunbjerg forventer ikke, at det bliver noget problem at indhente den omtalte dispensation.

- Jeg regner med en ophævelse af kraftvarmekravet. De har fået en dispensation godkendt i Esbjerg, så det ville undre mig meget, hvis vi ikke også fik det.
Noget andet, der til gengæld tager lang tid at udarbejde, er ansøgningen om dispensation. Det tager tre måneder at udarbejde ansøgning og procesbeskrivelse.
Der skal laves en fuld udarbejdet beskrivelse af, hvad man vil gøre, hvilke typer anlæg der skal laves, og hvordan de skal se ud. Jeg havde faktisk ikke regnet med, at det ville tage så lang tid, siger Hans Luunbjerg han til Fyens.dk

Baseret på de benyttede antagelser og samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger vil det være nemmest at få godkendt et projektforslag for varmepumpeanlæg.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125