23948sdkhjf

Hofor tager afgørende skridt mod afskeden med kul

Hofor har for nylig nået en af de helt store milepæle i forbindelse med etableringen af Amagervær­kets nye kraftværksblok, AMV4, der går i kommerciel drift i år.

I december lykkedes det nemlig at synkronisere turbine- og generatoranlægget med det nordiske el-net på 100 pct. bæredygtig biomasse-fyring.

Dermed begyndte produktionen af elektricitet fra den nye kraftværks­blok. 

AMV4, der er bygget til at forbrænde 100 pct. bæredygtig biomasse, skal producere el og fjernvarme, og i slutnin­gen af september 2019 nåede man den første afgørende milepæl, da man begyndte at levere fjernvarme til fjernvarme­nettet.

- Det er helt fantastisk, at vi nu er kommet i mål med to af de største milepæle i projektet. Dermed har Hofor taget endnu et vigtigt skridt i retning af, at København i 2025 skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Når AMV4 kører på fulde omdrejninger, lukker det kulfyrede AMV3, og så vil kul simpelthen være fortid i hovedstadens varmeproduktion, siger projektchef i Hofor, Jette Ølshøj Pedersen.

Faktisk vil 80 pct. af fjernvarmen i København være produceret CO2-neutralt allerede i år. Amagerværkets to biomassefyrede blokke, 1 og 4, dækker, hvad der svarer til 60 pct. af varmebehovet i København og 35 pct. af fjernvarmebehovet i det storkøbenhavnske område. Hele 99 pct. af københavnerne er forsynet med fjernvarme.

Overspeed-test lykkedes i første forsøg
Efteråret har været spændende for Hofor. Fjernvarmeproduktionen fra AMV4 har siden slutningen af september, afbrudt af et par reparationsstop, ligget stabilt på ca. 160 MJ/s, dvs. megajoule/sekund.

I november udførte Hofor forskellige tests i samarbejde med turbine/generator-leverandøren Doosan Skoda Power samt Energinet, og i slutningen af november fuldførte man en overspeed-test af selve turbinen uden belastning.

Turbinens nominelle omdrejninger er 3000 omdrejninger pr. minut, svarende til 50 hertz. Det lykkedes at nå op på dette niveau efter et godt opvarmningsforløb med minimale vibrationer. Når man gennemfører en overspee-test, lægger man 10 pct. oven i, og når altså op på 3300 omdrejninger pr. minut.

Denne ambiti­on lykkedes Hofor med den 21. november - i første forsøg, og lige så vigtigt: Turbinen blev stoppet af beskyttelsen, da man nåede dette niveau – helt som planlagt.

For at sikre at turbinen ikke løber løbsk under drift - f.eks. ved fejl i reguleringerne eller mekaniske fejl på ventiler i dampsy­ste­met - er der på alle turbiner installeret en separat og uafhængig beskyttelse, som lukker af for damptilførslen til turbinen, hvis hastigheden overstiger de nominelle omdrejninger med 10 pct. - svarende til de 3300 omdrejninger pr. minut.

Næste milepæl er fuldlast
Efter overspeed-testen har der været gennemført et antal kortslutningstests, som ledte til synkronisering den 5. december. Turbinen har efterfølgende været i drift i dagtimerne.

Nu er den næste milepæl, at turbinen når op på fuldlast.

Det indebærer, at anlægget kører ved maksimal last (100 pct.), og specifikt for turbinen betyder det, at den på dette tidspunkt skal levere 160 MW el til det nordiske el-net.

Hofor venter, at man vil nå fuldlast inden udgangen af januar.

- Det vil også være en vigtig milepæl, fordi det markerer, at anlægget kan yde den power, som det er designet til, omend det er ikke en milepæl i stil med den første synkronisering, siger Jette Ølshøj Pedersen.

Hun oplyser, at AMV4 er et af verdens største biomassefyrede anlæg baseret på cirkulerende fluid bed (CFB) teknologi – og er designet med røggaskondensering, så anlæggets samlede total virkningsgrad kommer op på ca. 113 pct.

I en fluid bed kedel findes der, ud over brændsel og luft, et 'bed'-materiale i form af sand. Brændsel, i form af træflis, og sand sættes i bevægelse af luften, hvorved der sker en opblanding af brændsel og sand, og den energi, sandkornene har fået fra forbrænding af brændsel, overføres til de nye flisstykker.

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094