23948sdkhjf

Skal vi leve af teknologiudvikling og eksport? Så skal energiteknologien udfoldes

Dette indslag

Denne artikel er skrevet af projektchef Michael Sørensen fra Clean og meninger og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys meninger og holdninger. 

De står for skribentens egen regning.

For at kunne løfte fremtidens krav om og behov for et integreret energisystem baseret på vedvarende energikilder, lagringsteknologier og konvertering er der brug for, at vi, som samfund, vender blikket mod de spirende styrkepositioner bl.a. inden for energiteknologi.

Vi skal skabe innovation og udnytte de potentialer, der endnu ikke fylder så meget omsætnings- og beskæftigelsesmæssigt i Danmark.

Men hvordan kan vi gribe de teknologivirksomheder, der har en interessant løsning, så de får hjælp og vejledning til at komme og ind på markedet?

Ifølge referatet fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26.06.2019 fremgår energiteknologi på listen over styrkepositioner i relation til erhvervs- og teknologiområderne. Dette understreger at energiteknologi er et af de områder, der skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet som foregangsland, når der tales innovation.

Men hvordan og hvad skal vi sætte fokus på?

Innovation i økosystemet for Energiteknologi
I et tidligere debatindlæg 'Energiteknologi – en styrkeposition i vækst' fra den 16.05.2019 skrevet af min kollega afdelingschef Henrik Bjerregaard, fokuseres og refereres der til vækstpotentialet i den danske energiteknologiklynge og dennes styrkeposition i den samlede danske erhvervssektor.

Her beskrives, hvordan de ca. 3200 virksomheder (1 pct. af alle danske virksomheder) i Danmark arbejder med energiteknologi og hvordan disse virksomheder står for 15 pct. af omsætningen og hele 17,5 pct. af den samlende vareeksport .

Disse tal understreger vigtigheden af at styrke fremdriften for danske energiteknologivirksomheder, specielt iværksætteri, start-ups og scale-ups, som udvikler teknologiløsningerne til fremtiden. Det er, når vi fokuserer på dem, at vi ser innovationskraften spire.

I Cleans optik er iværksættere og unge virksomheder væsentlige spillere i debatten omkring innovation og vi ser iværksætteri og virksomhedsopskalering som en central faktor for den såkaldte økosystem fornyelse. For at skabe fornyelse og innovation at det en nødvendighed, at der løbende sker udvikling inden for state-of-the-art teknologierne.

Men for at iværksættere og unge virksomheder kan komme videre med deres løsninger og produkter, er der brug for, at de kan få hjælp og vejledning. De skal understøttes af programmer og organisationer, som kan modne og udvikle deres vækstpotentiale, og give dem et netværk af fagpersoner og domænespecialister. Derved formes den bedste grobund for innovation.

Et program, der her er værd at nævne, er Scale-Up Denmark. En platform, forankret ved SE og en række engagerede partnere.

- Scale-Up Denmark programmets formål er at skabe vækst i Danmark samt styrke landets konkurrenceevne og image som foregangsland. Hos Next Step Challenge drives tre centre, hvoraf et er Energieffektive Teknologier. Pr. 1. juli 2019 har ca. 100 virksomheder gennemført det ambitiøse vækstprogram, som er et 6-måneders individuelt tilpasset forretningsudviklingsforløb, der kombinerer fem workshops samt 1:1 vejledning med et skræddersyet panel af erfarne sparringspartnere fra industrien. Scale-Up er vigtigt for den danske vækst, og forlængelsen af programmet er en stor gevinst.

Sådan siger Sune Kohl Bomholt Rasmussen, Project Manager i centret for Energieffektive Teknologier hos Next Step Challenge.

En deltager i Scale-Up er VisBlue, som ved Cleans mellemkomst blev rekrutteret til programmet. Visblue er netop en virksomhed, som innoverer og udvikler mulige lagringsteknologer til fremtidens energiinfrastruktur og som ved deltagelsen i Scale-Up har mulighed for at udvikle Visblue og blandt andet undersøge forskellige kundesegmenter. 

Så lad os fokusere på, hvordan vi kan hjælpe innovationen på vej i forhold til energiteknologi.

Hvordan vi skaber bedst mulige gode vilkår for iværksættere, start-ups og scale-ups for at sikre vækst og beskæftigelse i Danmark.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078