23948sdkhjf

4,9 millioner skal gøre lille bølgeanlæg klar til krævende marked

Per Resen Steenstrups lille patenterede bølgenergianlæg Smart Power Buoy har netop hentet 4,9 millioner kroner via EUDP.

Bølgeenergianlægget fra Resen Waves har været på markedet i halvandet år nu.

Pengene fra EUDP skal derfor gå til at gøre anlægget klar til et meget mere krævende marked, oplyser Per Resen Steenstrup.

- Projektet har til formål at gøre den patenterede Smart Power Buoy på 300 Watt markedsklar til et krævende og globalt nichemarked i offshore olie- og gassektoren, hvor der er behov for kontinuerlig strøm- og dataforbindelse til måleinstrumenter og tekniske anlæg under vand, oplyser Per Resen Steenstrup til Energy Supply.

At komme ind på markedet for offshore olie- og gassektoren er dog ikke sådan lige til.

- I en meget konservativ branche er dokumenteret drift-pålidelighed vigtig for at komme i betragtning, siger Per Resen Steenstrup, der derfor sætter en del aktiviteter i søen.

Rent faktisk aktiviteter for rundt regnet 4,9 millioner kroner.

Blåstempling af konstruktionen
Først og fremmest skal DTU og AAU opbygge en numerisk model, der stemmer overens med energiproduktionen ved bølgetank-målinger.

- Med en dokumenteret numerisk model, kan bøjens energiproduktion yderligere optimeres og på et senere tidspunkt skaleres efter behov, uddyber Per Resen Steenstrup.

Sideløbende hermed skal der gennemføres sø-tests i Nissum Bredning og i Nordsøen/Atlanterhavet - og måske også ved Orkney-øerne hos EMEC. På den måde kan Resen Waves få identificeret eventuelle svage dele af konstruktionen, uønsket slid og efterfølgende forbedre konstruktionen og derved opbygge tillid i markedet.

- Det kræver opbygning af målesystemer, der måler alle kritiske fysiske driftsparametre i bøjen og en effektiv dataprocessering og håndtering af driftdata for automatisk analyse af en stor datamængde, siger Per Resen Steenstrup.

Det er netop kombinationen af den numeriske model, de dokumenterede driftdata i havet og en FEM-analyse af konstruktionen og de kritiske dele, der skal bane vejen for certificering af bøjen og dermed en teknisk blåstempling af anlægget.

Derudover skal fremstillingen af et kulfiberelement automatiseres, og der skal udvikles videre på en ny type inverter, der kan håndtere de store spændingsvariationer, der optræder, når generatorspændingen varierer med bølgebevægelsen.

Med ombord på de mange forskellige projekter har Resen Waves BM Engineering, Glasfiber.dk, Gravlund, Aqua Leak, DTU Mechanical Engineering og Aalborg Universitet – Byggeri og Anlæg.

Om et år eller to
Den første bøje til olie- og gassektoren forventes at være klar til salg om et års tid, oplyser Per Resen Steenstrup. 

Ikke desto mindre vil han komme til at foretage tests i havet i op til to år for at identificere slid og mindre svagheder. 

- Vores erfaring er, at uanset hvor meget engineering vi lægger i produktet, så er det kun søtests, der viser, hvad der egentlig fungerer bedst. Det kan vi ikke tænke os til, siger Per Resen Steenstrup og tilføjer: 

- Ved kun at satse på små bøjer og gøre det godt i et professionelt marked, hvor fejl og 'unproven technology' ikke tolereres, så vil vi på sigt også stå stærkere, når bøjerne skal skaleres og anvendes andre steder.

Det er nemlig ikke kun olie- og gassektoren, der stiles efter.

- Andre interessante muligheder er early warning-systemer ved tsunamier og real-time LIDAR-målinger foran havvindmøller, siger Per Resen Steenstrup.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094