23948sdkhjf

På regionens testgrunde er der plads til fri og farlig leg

Et parcelhus i Køge og en lukket losseplads i Hvalsø danner ramme om Region Sjællands to testgrunde. Her får virksomheder og forskere lov til at teste og udvikle nye løsninger på de miljøproblemer, regionen står overfor, og det kan ske uden rigide tidsplaner eller risiko for skade på det omkringliggende miljø. 

- Det er de færreste udviklingsprojekter, der følger tidsplanen, men på vores testgrunde slipper virksomhederne for at have en utålmodig grundejer til at ånde sig i nakken,  og desuden kan vi stå fuldt inde for sikkerheden, fortæller chefkonsulent i Region Sjælland Hasse Milter. 

I skrivende stund foregår der en række forskellige projekter på de to testgrunde. I Køge har man fokus på indeklima, og på den nedlagte Stengårdens Losseplads i Hvalsø er man i fuld gang med at teste forskellige teknologier til at finde og oprense forurening fra jord og grundvand. 

- Lige nu foregår der blandt andet forsøg med biofilm, der kan nedbryde pesticider, og sammen med Region Hovedstaden arbejder vi på et membranprojekt, der pt. har fokus på pesticider og chlorerede opløsningsmidler, fortæller Hasse Milter.

Et andet sted på lossepladsen arbejder man med at udvinde methan fra forureningen. Gassen forbrændes i en gasmotor og producerer elektricitet svarende til cirka 30 husstandes forbrug.

Hasse Milter understreger, at selvom der allerede er en del projekter i gang, er der plads til flere. Og man tager sig godt af de virksomheder, der ønsker at bruge testfaciliteterne.

- Virksomhederne kan komme herud med en 20 fods container, og så kan vi tilbyde en plug and play løsning, hvor vi kobler dem op med alt, de skal bruge.  Drejer det sig om et vand-projekt, kan de koble sig direkte på vores eksisterende anlæg og få lov at tappe fra hvilket som helst sted i processen, forklarer chefkonsulenten. 

Er der for langt til Region Sjælland findes der i alt ni regionale testgrunde fordelt over hele landet. Dem kan man finde via Danish Soil Partnership på danishsoil.org.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079