23948sdkhjf

Dispensation forsvundet: Aalborg CSP og SK Forsyning bygger sig ud af det

SK Forsyning har for nylig underskrevet kontrakt med nordjyske Aalborg CSP på levering af et solvarmeanlæg, der skal opføres ved SK Forsynings nyligt indviede halmvarmeværk.

Solvarmeanlægget har ladet vente på sig, men er altså nu en realitet. 

- Vi er utroligt glade for, at solvarmeanlægget ved Halskov Halmvarmeværk nu, trods udfordringer i forhold til placering, endelig bliver en realitet. Det har takket være det gode samarbejde mellem Aalborg CSP og SK Forsyning samt en ihærdig indsats fra kommunen være muligt at tilpasse projektet den ekstraordinære situation. Det er lykkedes at finde en løsning, der tilfredsstiller alle de involverede parter, siger Carsten Lunde, Energichef hos SK Forsyning.

Bortkommet dokument
Den oprindelige plan var at tage første spadestik til det 11.733 kvadratmeter store solvarmeanlæg samtidig med indvielsen af halmværket tilbage i februar.

Men en nærliggende gravhøj samt et bortkommet dokument for byggeafstandsdispensation satte dog en midlertidig stopper for opførslen af solvarmeanlægget.

Dokumentet udgør den dispensation, der er nødvendig, hvis det skal være lovligt at opføre solfangere i en afstand af 25 meter fra gravhøjen i stedet for de normale 100 meter. 

Arbejdet på højtryk
SK Forsyning og Aalborg CSP har derfor måtte arbejde på højtryk for at finde en løsning, så solvarmeanlægget kan stå klar senest 30. juni, og dermed medregnes som en besparelse i henhold til energiselskabernes energispareindsats.

Løsningen blev et opdelt solfelt, hvor en del af solfangerne kommer til at stå syd for gravhøjen, mens resten placeres nord og vest for gravhøjen. På den måde opretholdes byggeafstanden på minimum 100 meter mellem solanlægget og gravhøjen hele vejen rundt om højen.

- Det har været en både kompliceret og sjov udfordring at få alle ender til at nå sammen, fortæller Per Aasted, salgs- og projektingeniør hos Aalborg CSP-

I det oprindelige projekt skulle solvarmepanelerne opstilles på lange rækker syd for gravhøjen ned ad bakken til motorvejen. På den måde ville gravhøjen knejse på bakken bagved solfangerne.

- På grund af afstandskravet laver vi nu kortere rækker, og solfangerne bliver i stedet placeret både nord, syd og vest for gravhøjen for af få plads til det nødvendig antal solfangere, der kan give den ønskede mængde energi. Der har således været mange udfordringer i dette projekt, både med gravhøj, økonomi og teknik, siger Per Aasted.

Det 8.000 kW store solvarmeanlæg med et belysningsareal på 11.733 m² består af 63 rækker plane termiske solfangere fra GREENoneTEC med op til 38 solfangere pr. række.

Solvarmeanlægget fra Aalborg CSP skal integreres med SK Forsynings nye halmvarmekedel og skal supplere leveringen af energi til SK Forsynings eksisterende fjernvarmekunder i Korsør og de mange fremtidige fjernvarmekunder i Halskov.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11