23948sdkhjf

Hensigtserklæring baner vej for storskalatest og prototype-testpladser

Regeringen og repræsentanter fra vindmøllebranchen underskriver i dag en hensigtserklæring, der skal styrke og videreføre samarbejdet mellem Regeringen og vindmølleindustrien.

Regeringen understreger med hensigtserklæringen intentionen om fortsat at skabe rammer, der gør Danmark attraktiv som base for forskning og udvikling på vindenergiområdet og som den foretrukne landepartner for vindenergibranchen.

- Et godt samarbejde med vindmøllebranchen styrker Danmark. Ikke blot som foregangsland inden for grøn energi, men også i form af en nøglerolle i udviklingen af fremtidens vindmølleteknologi. Denne hensigtserklæring skal sikre, at vindmøllebranchen fortsat vælger at investere i Danmark til gavn for den danske klimaindsats, den danske økonomi og for danskerne, siger finansminister Kristian Jensen.

Fortsat base i Danmark
Erklæringen er altså indgået mellem på den ene side Regeringen og på den anden side vindenergibranchen, der for sin part tæller blandt andre Vestas, Siemens Gamesa, MHI Vestas, Ørsted og Vattenfall.

De vil igennem strategiske og forretningsmæssige beslutninger søge at understøtte en fortsat udvikling af Danmark som teknologisk base for vindenergibranchen.

- Vestas forventer en stor global efterspørgsel på vindenergi, der kræver øget fokus på testpladser til vindmøller i Danmark, så vi fortsat kan udvikle og bygge nye vindmøller i Danmark og eksportere grøn teknologi til hele verden, siger Morten Dyrholm, Group Senior Vice President i Vestas.

Det er Vindmølleindustrien, der, på vegne af sektoren, har ført forhandlingerne med regeringen.

- Med denne erklæring har vindsektoren og regeringen taget et vigtigt skridt i forhold til at sikre, at rammerne for fortsat vækst er optimale i Danmark. På vegne af vindsektorens aktører vil jeg gerne kvittere for denne aftale, der uden tvivl vil være værdifuld for Danmark. Med en løbende dialog kan vi bedre sikre, at morgendagens vindmøller udvikles herhjemme, og her spiller strategi for storskalatest og adgang til prototype-testpladser en central rolle, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Første konkrete projekt
Konkret indebærer hensigtserklæringen, at regeringen arbejder for at fremme attraktive vilkår for særligt test, udvikling og demonstration af vindteknologi, mens de industrielle underskrivere til gengæld vil vægte Danmark tungt som afsæt for netop test- og demonstration, skriver Vindmølleindustrien på sin hjemmeside.

Som første konkrete projekt i relation til hensigtserklæringen har Lindø Offshore Renewables Center (LORC) søgt om 50 mio. kr. fra den danske stat til en ny stor testfacilitet for havvindmøller. 

 - Skal vi bevare førerpositionen på test og validering af vindteknologi – et hestehoved foran resten af verden – så bliver Danmark nød til at investere i stadigt større og mere avancerede test- og demonstrationsfaciliteter. Dertil er der brug for offentlig medfinansiering som supplement til de store private investeringer, og derfor kan den hensigtserklæring, der nu underskrives mellem Regeringen og sektorens tungeste aktører ikke undervurderes, siger Torben Lorentzen, CEO for LORC.

Finansminister Kristian Jensen forsikrer, at regeringen vil se på ansøgningen med positive øjne.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157