23948sdkhjf

Kemisk vandbehandling holder rust og kalk for døren

Kemi-Techs udsøgte forsyningsloop

Regnvand og spildevand genanvendes i en uendelighed

Læs mere her

At være selvforsynende er selvfølgelig ikke grundstenen i Kemi-Techs forretnings-setup.

Det er kemisk vandbehandling.

Kemitech er nemlig kort og godt dem, der søger for at det danske fjernvarmenet ikke kalker til og korroderer; dem, der sørger for at dampkedler på vaskerier, sygehuse og slagterier har optimale betingelser – og dem man går til, når belægninger i de tekniske anlæg, koster kassen på daglig basis.

- Vores kemikalier, som tilsættes vandet i for eksempel fjernvarmenettet, hjælper med at forhindre belægninger som kalk, korrosion og bakterier. Det betyder, at kunderne sparer penge på reparationer af de tekniske anlæg. Selskaberne sparer også på vand-, gas- og elregningen, da de får en mere effektiv proces. Anlæggene holder i længere tid og de kører bedre, forklarer Nicolaj Riis Harter.

Det er Mosetoften 14 i Hedensted, der er hjemsted for både pyramide, produktion og udvikling.

Her råder Nicolaj Riis Harter over 1.200 kvadratmeter bygningsareal, der rummer produktionshallen, hvor kemikalierne står som perler på en snor og venter på at blive blandet sammen til en af virksomhedens mange recepturer. Bygningerne rummer også et laboratorie, hvor hver eneste receptur testes og undersøges – og hvor der udvikles et væld af nye. De færdige recepturer venter i lagerhallen – på at blive sendt ud til kunderne og fyldt på deres fjernvarmenet, dampkedel eller køleanlæg til proces.

Ikke altid en hyldevare
Virksomhedens succes skal nok tilskrives, at hver receptur, kemikalie-sammensætning om man vil, er skræddersyet den enkelte kundes behov, anvendelse og vand-type.

Det betyder, at KemiTech blandt andet tager højde for om proces-vandet skal bruges til opvarmning, køling eller damp, og hvilken type vand modtagervirksomheden gør brug af.

Og der skal tages højde for alle aspekter. Gør man ikke det risikerer man bare belægninger på de tekniske anlæg med store økonomiske konsekvenser til følge.

Det har Nicolaj Riis Harter været tilskuer til massevis af gange.

Senest hos et biogasanlæg, hvor en fejl gjorde, at gassen ikke kunne sendes på nettet. Det kostede mange tusind kroner om dagen. Her var problemet, at den svenske leverandør af en del af de tekniske anlæg havde testet sin løsning i Sverige på svensk vand. Men den går ikke.

- I Danmark har vi dansk vand. Her er saltsammensætningen anderledes end i Sverige. Vi har heldigvis kunnet finde en løsning, hvor vi fjerner på belægningerne og samtidig sikrer os at det ikke sker igen, fortæller Nicolaj Riis Harter.

Fremtiden i Kina
Med det bæredygtige forsyningsloop på plads og en rimelig god position på det danske, men også de norske og svenske markeder, er tiden kommet til at vende blikket mod mere eksotiske himmelstrøg.

- Efter nytår etablerer vi en afdeling i Kina. Der er store muligheder derude, siger han.

I første omgang etableres et salgskontor med en lokal partner. Recepturerne produceres i Danmark og sendes til Kina.

Om der på sigt skal etableres produktion og selvforsyning i Kina også, må tiden og Nicolaj Riis Harters grønne ambitioner vise.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093