23948sdkhjf

Vestenvinden blæser kølige vinde over biogassen i Korskro

Nature Energy har fået foden under eget bord - Der er blevet plads til at gå i dybden i mere end én forstand

En gråvejrsdag i juni – en sjælden én af slagsen denne sommer.

Fakta om Nature Energy Korskro

Omsætter ca. 720.000 tons biomasse årligt

Producerer 22 millioner kubikmeter metan.

Reducerer CO2-udslippet med 210.000 tons om året.

Døren til skurvognen går op og i - og indimellem slipper lydene fra byggepladsen ind i varmen. Der svejses, hamres, bankes, løftes på plads og graves ud. Her på byggepladsen for Danmarks – og måske verdens – største biogasanlæg, Nature Energy Korskro.

Det går, som det skal – men der er stadig tusind ting at holde fast i og styr på. Det gør projektleder Thorbjørn Sejer Hebel fra Nature Energy.

Han har ikke altid bygget biogasanlæg, men efter at have været med på byggeriet af Nature Energy Månsson, Axel Månssons økologiske biogasanlæg i Brande, fik han blod på tanden.

Nu er det det, han brænder for, og når anlægget i Korskro står færdigt om nogle måneder, ja, så er han parat til at flytte med videre til et nyt biogasbyggeri – det være sig Nature Energys kommende biogasanlæg i Dons eller Glansager.

Læs også: Gylle, hønsemøg og 17 tons japaner holder varmeprisen i ro

- Det bliver aldrig kedeligt, der sker altid noget nyt, og der kommer hele tiden nye ting til, siger han om den nylige interesse for biogasbyggeriet.

Som nu, hvor man grundet mange byggepladstyverier, lige bliver nødt til at se lidt på tyverisikringen, samtidig med at der netop er koblet en hel ny bygning på anlægget.

Inhouse-udvikling
At det kan lade sig gøre for Thorbjørn Sejer Hebel at hoppe fra biogas-byggeri til biogas-byggeri skyldes, at Nature Energy, efter i flere år at have benyttet sig af totalentrepriser, hvor en totalentreprenør har stået for design, byggeri og idriftsætning af et nøglefærdigt biogasanlæg, selv har taget teten.

Så ud over at være ret stort – af et biogasanlæg at være – og noget af en investering på knap 300 millioner kroner, så er anlægget i Korskro altså også i Nature Energy-regi noget helt særligt.

- Hvis man køber et biogasanlæg i totalentreprise, så har vi som bygherre ikke mulighed for at have så meget indflydelse på de valgte tekniske løsninger, som vi har nu. Her er vi med inde over, hver en løsning på detaljeret niveau, og vi har selv kunnet vælge hvilke løsninger, der skulle puttes i anlægget, forklarer Thorbjørn Sejer Hebel.

Magasinet Forsyning
Artiklen er en del af magasinet Forsyning.

Læs også:
Biogassen i energiaftalen
Nature Energy: Et godt udgangspunkt

Selvom erfaringerne er der, så kan det ikke helt undgås, at der må hentes hjælp udefra. Her i Korskro læner Nature Energy sig op af rådgiver Envidan, hvilket betyder, at der er valgt løsninger, som ikke er at finde på nogle af Nature Energys andre biogasanlæg.

- De har nogle andre filosofier og andre løsninger, som for eksempel nedkølingen af biogassen på toppen af reaktorerne. Opgraderingsanlægget er også en anden type, der kan recirkulere vandet, så vi får returvarmen ind i systemet igen, fortæller Thorbjørn Sejer Hebel og fortsætter:

Læs også: Efter langt tilløb: Første spadestik til biogasanlæg inden længe

- Vi har taget de gode ideer fra Månsson og Holsted og puttet en masse nye ideer oveni.

Anlægget i Korskro er blandt andet også – som noget helt nyt - udstyret med to kraner til dybstrøelse og en anderledes indfødning end ved de andre anlæg.

Biomassens tur rundt i anlægget
Anlægget i Korskro bygges i en grusgrav og består blandt andet af syv reaktortanke, et gaslager, et opgraderingsanlæg, lagertanke, to gasfakler, modtagetanke og læssetanke.

Og det er ved at tage form.

De syv store reaktortanke knejser flot mod den grå junihimmel, administrations- og modtagebygningen er delvist færdig. På toppen af bygningen vejrer kransen fra rejsegildet ugen før.

Opgraderingsanlægget er på plads, mens to mænd med en kran løfter lidt rundt på en af gasfaklerne for at finde den rette placering.

Læs også: Nature Energy udvider med 50 procent

- Lad os følge biomassens vej rundt i anlægget, siger Thorbjørn Sejer Hebel og går i rask trav hen til det, der engang skal blive indgangen til anlægget.

Her etableres i øjeblikket to store brovægte, hvor lastbilerne læsset med gylle og dybstrøelse vejes før og efter aflæsning af biomassen.

Når russerne kommer
På biomassens tur gennem anlægget kommer man først til modtagebygningen. Her er etableret fem underjordiske modtagetanke. Til både gylle og industriaffald.

Nature Energy er nemlig gået et spadestik dybere her i Korskro og har ikke alene placeret modtagetankene, men også varmevekslere og varmepumper under terrænniveau.

Mellem modtagebygningen og bygningen med varmevekslere og den 1.800 kubikmeter store dybstrøelsesgrav går en 45 meter lang underjordisk gang. Det ligner noget fra en koldkrigsbunker, hvilket heller ikke går ubemærket hen.

- Den dag russerne kommer, så tager jeg til Korskro, siger Thorbjørn Sejer Hebel og forklarer, hvorfor man har valgt kælderløsningen.

Læs også: Nature Energy køber op

- Vi bygger i en grusgrav, og det udnytter vi. Det ville have krævet rigtigt meget arbejde at grave sand ud og fylde nyt grus på, for at bringe fundamentet i niveau og gøre det stabilt, siger han.

Fra aflæssetankene fyldes gyllen over i forlagertanken for efterfølgende at blive pumpet over i reaktorerne, hvor biomassen afgasses over 30 dage.

Reaktortanke med livrem og seler
De syv store reaktortanke på 9.500 kubikmeter er opført. Taget er på plads. Ligeså er omrøreren, der skal omrøre biomasserne i tanken.

Inde i tankene er der buldermørkt, og man kan så småt ane omrørerbladene i loftet og udsugningen i bunden. Det runger lidt.

- Vi suger den afgassede gylle ud i bunden, men hvis der skulle komme en prop eller det af en eller anden årsag ikke skulle virke, har vi installeret et udpumpningsrør, siger Thorbjørn Sejer Hebel og peger på et smalt, sort rør, der er monteret i bunden af reaktortanken.

Uden på reaktoren snor en vindeltrappe i stål sig tyve meter op langs siden af tanken.
Efter at have forceret en mængde trin og en smule højdeskræk kan man fra taget nyde udsigten over de andre tanke, byggepladsen og de to for- og efterlagertanke på hver 6.000 kubikmeter, der som reaktorerne, modtagetanke og varmevekslere også har fundament under niveau.

Læs også: Kalundborg Bioenergis anlæg stinker stadig

Efterlagertanken er biomassens sidste stop. Her lagres den afgassede biomasse – inden den sendes retur til landmændene - mens biogassen sendes videre til opgraderingsanlægget og ud på gasnettet

Selvforsyning og Vesterhavsluft
Biogassen fra anlægget i Korskro skal sendes ud i naturgasnettet, så andre kan lune sig på det, men det bliver dog ikke nødvendigt for anlægget selv at køre på biogas.
Biogasanlægget er nemlig næsten selvforsynende med varme.

- Opgraderingsanlægget recirkulerer vandet til opvarmning af biogassen. Returvarmen udnyttes og sendes ind i systemet igen – ind til varmevekslerne og rundt i bygningerne, forklarer Thorbjørn Sejer Hebel.

Derfor er der også gulvvarme i modtagehallen, hvor tankvognene kører ind, når der skal leveres gylle, således at der ikke dannes is på gulvene om vinteren, når tankvognene rengøres efter hver tur.

Udover at være selvforsynende med varme, så har Nature Energy valgt at gå lidt alternativt til værks, når det kommer til nedkølingen af den producerede biogas - fra 50 til de 20 grader. En energitung proces. Hvis man da ikke lige har et biogasanlæg, der er placeret i Vestjylland.

- Der skal trækkes store gasrør på toppen af de syv reaktorer, og så vil vi bruge vestenvinden til at nedkøle gassen med, fortæller Thorbjørn Sejer Hebel.

Det vil nok ikke lykkes at komme helt ned på de tyve grader, derfor har Nature Energy etableret et jordkøleanlæg. Ifølge beregninger betyder det, at Nature Energy ikke alene er selvforsynende med varme, men også med køling – næsten hele året rundt.

Fra reaktoren til opgraderingsanlæg
Hen mod slutningen af turen runder vi opgraderingsanlægget, der ligger lige ved siden af det kommende gaslager samt de to gasfakler, der skal bruges i de tilfælde, hvor der produceres for meget gas.

Opgraderingsanlægget er en smule overdimensioneret i forhold til antallet af reaktortanke, men det er med vilje og helt i overensstemmelse med planen.

- Opgraderingsanlægget bestemmer anlæggets kapacitet. Vi ved jo endnu ikke, hvor meget biomasse vi får ind. Hvis vi får mere ind, end der kan være i de syv reaktorer, vi har nu, vil der med den kapacitet opgraderingsanlægget har, være mulighed for at koble yderligere tre reaktorer på uden problemer, siger Thorbjørn Sejer Hebel.

Opgraderingsanlægget er biogassens sidste stop - inden den forlader anlægget i Korskro, flyder ud i naturgasnettet og bliver til varme i 26.000 husstande om året

Hvem gør hvad i Korskro?

 • Bygningsentreprisen: Chr. Johannsen A/S og Lars Pedersen & Søn
 • EL-entreprisen: Schrøder A/S
 • Tankleverandør: Spæncom
 • Tagdækker: Phønix Tag
 • Tankleverandør: Schumann
 • Tons og atter tons af beton: Unicon
 • Leverandør af Ventilationsfiltre for proces: PBJ
 • Ventilationsentreprisen: Bravida
 • Kraner: DCB
 • Opgraderingsanlæg: Puregas
 • Omrører: PRG
 • Rustfri stålarbejder: Victor DST
 • Rørarbejde: Dansk PE


Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ukraine efterspørger dansk energi-ekspertise

Ulrik Wilbek på vej ind i fjernvarmestrid

Vurdering af højspænding trækker ud: Alle alternativer undersøges

Vestjyske borgere venter fortsat på "dom" over nye luftledninger på højspændingsmaster.

1

Hofor køber ti vindmøller på Middelgrunden tilbage

Her er vinderne af Biofos Ressourcepris 2018

Apple afviser at stå bag omstridte Tjele-møller

Nyhedsbrev

Energilagring
Overskudsstrøm fra vindmøller kan lagres i stål

Online Avis Arkiv

Kabelfirma bygger nyt hovedsæde i Nordsjælland

På Ærø reguleres strømmen så den passer med belastningen

Nyt projekt skal sikre at lokaltproduceret strøm bruges lokalt

Flere danskere går off-grid

Endnu en selvforsynende landsby på vej i støbeskeen

Udbud for mindre solcelleanlæg afgjort: Her er vinderne

Dansk ekspertise bag Australiens første affaldsanlæg

Projektet ventes at blive det første i rækken af mange i landet Down Under

Ny kvinde indtager direktørstolen hos Odsherred Forsyning

Milliardpotentiale: Der skal skrottes boreplatforme og vindmøller på Lindø

Danske familieejede virksomheder slår udlandet

Danmarks største vandkonference slår rekord

4

Energilagring
Kasper kan gemme solenergien i op til 18 år

1

HH Ferries skifter navn og indvier verdens største batteridrevne færger

NKT lander vigtig dansk-svensk ordre

Dansk hurtiglade-station vinder infrastrukturpris

Grundfos-boss er klar til opkøb

Høring: Støtte til forsøgsmøller, indsigelsesret og husstandsvind sendes i høring

Dansk havmøllepark solgt til Wind Estate

En kvart million forbrugere skal betale mindre for at få gas

2

Minister vil ikke stille krav om at udnytte overskudsvarme

Danfoss køber OE3i

1

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Her vælter pengene ind hos Vestas

Ørsted afslutter køb af Deepwater Wind

Stort behov for viden om kloaknettet

Ørsted afgør selv kæmpe-handel

Stærk ordrebog hos Vestas

Ny direktør for Grundfos-fond

Siemens Gamesa tror på tocifret vækst

Aarhus, Ørsted og NRGi slår pjalterne sammen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

MultiAir leverer filtersystem til Bording Fronts A/S

WK repræsenteret til BOSS LADIES

Dansk Procesventilation har færdiggjort anlæg til svejserøg, slibestøv og let olietåge

Deltag i vores kundetilfredshedsanalyse >>

PUMPEGRUPPEN A/S udstiller på FoodTech

Høj præcision og sikkerhed med RON dynamometre

Elteknik for administrative medarbejdere

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Månedens mest solgte produkt.

Hent jeres kantbukkede emner hos VPD bearbejdning

Process Engineering A/S kåret som en af Danmarks Bedste Arbejdspladser

Technoflex Afbalancering

Schneider Electric lancerer intelligent maskinstyring i industrien

COOL-FIT 4.0: Den bedste teknologi vinder

Intelligente drevsystemer til den digitaliserede produktion

Så er vi igang på FoodTech messen - kig forbi!

Elsikkerhed og EMC i ét og samme hoved

Trækfri og kondensfri ventilation

Webinar: SOLIDWORKS 2019 nyheder del 1

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Udførelse af elforsyningsanlæg - efter de nye regler

WK lægger sidste hånd på renoveringen af Kofoeds Skole

Stærkt og kosteffektivt I/O-modul til brandspjæld

Individualitet er standard hos Spelsberg

Send til en kollega

0.389