23948sdkhjf

Vattenfall søger om tilladelse til at lagre CO2 i undergrunden i Nordjylland

Vattenfall har i dag søgt Energistyrelsen om tilladelse til at etablere et CO2-lager i den danske undergrund. Ansøgningen gælder Vedsted-strukturen i Jammerbugt Kommune – et område, der tidligere er blevet grundigt undersøgt i forbindelse med olieefterforskning. Geologiske forundersøgelser i 2008 tyder på, at strukturen i 1000-2000 meters dybde er velegnet til at lagre CO2.
- Vi ønsker at få myndighedernes stillingtagen til, om en tilladelse til at lagre CO2 kan opnås og – i givet fald – på hvilke betingelser, siger direktør Erland Christensen, Vattenfall.

Vattenfall planlægger i 2010 at gennemføre en række nye seismiske undersøgelser i området. Undersøgelserne var programsat til 2009, men blev udskudt for at give plads til en udvidet lokal dialog.

- Vi har gennemført en række informationsaktiviteter, og flere kommer til i efteråret. CO2-lagring er imidlertid et så vigtigt instrument i klimaindsatsen, at vi parallelt gerne vil i gang med den proces, der skal lede frem til, at myndighederne kan afgøre, om et CO2-lager i Nordjylland kan blive en realitet, siger Erland Christensen.

- Klimaet kræver handling nu. Da kul mange år frem er nødvendigt for den danske energiforsyning, er det naturligt at udforske, hvor CO2-lagring kan foregå mest enkelt og sikkert, og hvor det kan ske inden for de nærmeste år. Her ser Vedsted-strukturen meget lovende ud, fordi de geologiske målinger tyder på det, og fordi området ligger tæt på Nordjyllandsværket.

Sikkerheden afgørende
Erland Christensen fremhæver sikkerheden som helt afgørende.
- Risikoen for udslip er et forhold, der optager alle. Det er derfor, de geologiske undersøgelser er så omfattende. Vi går kun videre med planerne, hvis vi selv er overbeviste om, at lagring kan foregå sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Vi trækker på de gode erfaringer fra danske og udenlandske naturgaslagre samt fra CO2-lagring i udlandet. Men sikkerhedsaspekterne skal naturligvis belyses indgående i forhold til projektet i Nordjylland, siger Erland Christensen.

Offentlig høringsrunde
Ansøgningen sker i henhold til Undergrundsloven. En endelig tilladelse til at påbegynde lagring vil først kunne opnås, når en række forundersøgelser er faldet tilfredsstillende ud, og når de vilkår, som myndighederne stiller om fx sikkerhed, er opfyldt. I sagen vil indgå en omfattende miljøredegørelse (VVM), der blandt andet indebærer en offentlig høringsrunde. Den endelige tilladelse forudsætter desuden, at sagen har været forelagt Folketingets Energipolitiske Udvalg.
Nordjysk løsning vil fjerne CO2 fra atmosfæren

CO2-lagring er et af mange initiativer i Vattenfall, der skal dæmme op for den alarmerende udvikling af klimaet.

- Vattenfall investerer massivt i vedvarende energikilder bl.a. opførelse af havmølleparker og udbygning af biomasseanlæg i Danmark. Men kul kommer vi ikke udenom mange år frem i tiden, hvis vi ønsker forsyningssikkerhed til konkurrencedygtige priser. Derfor er det så vigtigt at se på alle midler til at fjerne CO2’en fra atmosfæren, siger Erland Christensen.

- I Nordjylland er målet en klimapositiv løsning, der samlet set vil ’tappe’ en halv million tons CO2 fra atmosfæren hvert år. Det vil vi opnå ved at kombinere CO2-lagring med at bruge klimavenlig biomasse som brændsel, siger Erland Christensen. Løsningen planlægges sat i drift inden udgangen af 2014. I forbindelse med CO2-lagerprojektet vil Vattenfall også se på muligheden for at bidrage til et geotermi-projekt i Jammerbugt Kommune.

Kilde: Vattenfall

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11