23948sdkhjf

Solceller over Gammel Estrup

Herregården Gammel Estrup på Djursland er blevet energioptimeret - med solceller og CTS-anlæg.
Der er gode muligheder for energioptimering på flere kulturinstitutioner,der benytter ældre og driftstunge bygninger med store omkostninger til energiforbrug. I øjeblikket har Styrelsen for Slotte og Ejendomme kastet sig ud i tre omfattende energiprojekter, heriblandt en energioptimering af herregården Gammel Estrup beliggende på Djursland.

Her etablerer man et varmestyringssystem og installerer solceller.

- Vi fik midler til i første omgang at lave CTS, altså central varmestyring, men eftersom der i den bevilling vi havde fået også var nævnt energibesparelser, ja så kom solcellerne med som en joker midt i det hele, fortæller projektleder Kim Jensen fra Styrelsen for Slotte & Ejendomme.

Fra én entreprise til syv
Udfordringen på Gammel Estrup bestod blandt andet i det et utal af forskelligartede bygninger, man havde med at gøre: lige fra den fredede hovedbygning til de nyere bygninger, der huser landbrugsmuseet. Arbejdet med CTS blev også hurtigt udvidet til at indeholde mange flere aspekter.

- Vi har haft arbejdet fordelt på syv-otte forskellige fagentrepriser. For det viste sig hurtigt, at vi måtte udvide CTS-entreprisen med også at opdatere installationerne, så vi kunne styre både pumper og ventiler, fortæller Kim Jensen.

Men det var ikke det eneste.

- I kontorbygningerne opdagede vi f.eks. utætte vinduer, og så måtte vi have en tømrer på til at udskifte vinduer, fremfor bare at sætte en større radiator op, forklarer han.

Den største entreprise var dog CTS-anlægget, og det arbejde blev udført af Mariendal El-teknik A/S.

Solceller på herregården
Udover CTS-anlægget besluttede man sig ret tidligt i processen for også at installere solceller. Det blev CO2pro, der løb med den ordre.

- Anlægget er ikke særlig stort – lidt større end et villaanlæg. Det er installeret på en sydvendt tagfacade på de nyere magasinbygninger, fortæller Kim Jensen.

Solcelleanlægget bliver på 39 kWp og kommer til at dække 10 procent af strømforbruget på herregården.

En udfordring
Grundet bygningernes særlige historie og anvendelse stilles der særlige krav til en energirenovering.

- Når vi har med fredede ejendomme at gøre, så må man gå på kompromis med energien. Der er simpelthen bygningsmæssige begrænsninger, f.eks. på grund af fredning, der gør at man ikke bare kan udskifte vinduerne, selvom det ville give gode besparelser, fortæller Kim Jensen og slutter:

- Man må simpelthen acceptere at man bruger noget mere energi, fordi man ikke kan og må gøre noget ved det.

Styrelsen for Slotte og Ejendomme har brugt 5 mio. kr. på energioptimeringen af Gammel Estrup. Samlet har man bevilliget 59 mio. kr. til energioptimeringer på tre kulturinstitutioner, ud over Gammel Estrup foretages der i øjeblikket energioptimeringer på Det Kongelige Teater og på Charlottenborg i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079