23948sdkhjf

Hæder til solvarmepioner fra Ærø

Dansk Fjernvarme har netop tildelt Fjernvarmeprisen 2015 til Leo Holm, der i 22 år stod i spidsen for Marstal Fjernvarme på Ærø.
Over hele landet blomstrer i disse år nye, store solvarmeanlæg frem, og Danmark huser nu verdens to største solvarmeanlæg med damlager. Inden længe har vi de tre største. De store solvarmeanlæg bidrager i stigende grad til en grøn, dansk fjernvarmeproduktion.

Sådan en succes opstår ikke af sig selv. Nogen skal få ideen og have modet til at realisere den og til at tage de knubs, der altid følger med, når man som pioner springer ud i noget nyt. For solvarmens vedkommende startede alt dette i Marstal for mere end 20 år siden, da Leo Holm – modtager af Fjernvarmeprisen 2015 – fik ideen til, at Marstal Fjernvarme skulle have et solvarmeanlæg.

Siden hen har han ikke set sig tilbage, og erfaringerne fra Marstal er kommet mange andre til gode. Ikke mindst fordi Leo Holm har gjort et kæmpe arbejde for at udbrede sin viden. Igennem sine 22 år som driftsleder for Marstal Fjernvarme tog han imod tusinder af gæster og utallige gange har han deltaget i konferencer, seminarer og møder, både herhjemme og i udlandet.

Det er baggrunden for, at Leo Holm netop har modtaget Fjernvarmeprisen 2015 ved Dansk Fjernvarmes landsmøde i Aalborg, som i øvrigt satte rekord med over 2.100 deltagere.

Stolt prismodtager
Det var en tydeligt glad og stolt Leo Holm, der takkede for prisen:

- Jeg er meget beæret og meget stolt over at stå her i dag og modtage årets fjernvarmepris, sagde Leo Holm og takkede de mange, han gennem årene har arbejdet sammen med. Det omfatter blandt andet bestyrelsen fra Marstal Fjernvarme, som Leo i øvrigt med et glimt i øjet gav en særlig tak, fordi de turde ansætte ham, selvom han stammer fra Ærøskøbing.

Leo Holm takkede også kollegaer fra Marstal Fjernvarme, kollegaer fra andre fjernvarmeselskaber med solvarmeanlæg samt mange andre gode kræfter i energisektoren, der gennem årene har været med til at fremme solvarmen. Han glædede sig desuden over, at makkerskabet mellem fjernvarme og solvarme er blevet en dansk spidskompetence.

- I dag er Danmark internationalt førende inden for solvarme trods de relativt få soltimer, vi har her i landet. Så hvad kan det ikke blive til ude i den store verden? Jeg er ikke i tvivl om, at fremtiden vil vise, at der opføres flere og større solanlæg rundt om i Danmark og i udlandet. Udlandet har fået øjnene op hvad det er vi gør i Danmark og delegationer fra hele verden rejser til hertil for at se, hvad vi går og laver. Ved disse besøg spiller de danske fjernvarmevarmeværker en vigtig rolle, og deres engagement er uvurderligt. De er med til at sprede det gode budskab uden for Danmarks grænser, sagde Leo Holm.

Solvarmeboom fortsætter
Der er 86 solvarmeanlæg i hele landet, som samlet fylder mere end 760.000 kvadratmeter. For fem år siden var tallet under 100.000, så der er fart på og udbygningen fortsætter: Aktuelt er 33 nye anlæg under projektering.

De solvarmeanlæg, der er tilsluttet fjernvarme, producerer varme nok til 16.000 husstande. Det svarer til behovet for en by som Fredericia. Solvarmeanlæggene bygges ofte ved naturgasfyrede kraftvarmeværker, hvor solens stråler kan tage over fra naturgas. Derfor reducerer solvarmeanlæggene CO2-udledningen med mere end 50.000 ton i år og næste år når vi op på 100.000 ton.

Det kræver store investeringer at komme så langt. Alene i år er der foreløbig brugt 1,5 mia. kroner til at etablere solvarmeanlæg. Inden sommer næste år er det beløb fordoblet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109