23948sdkhjf

Her er den anden nominerede til Fjernvarmeprisen 2023: Termonet gjorde udslaget

Høje Taastrup Fjernvarme er netop blevet nomineret til Fjernvarmeprisen 2023. Det sker bl.a. på baggrund af arbejdet med termonet, som nu gør, at man kan tilbyde fjernvarme til boliger i mindre landsbysamfund.

- Det var jo en kæmpe overraskelse at blive nomineret, for vi vidste slet ikke, at vi var blevet indstillet, så selvfølgelig er vi meget glade og meget stolte over denne anerkendelse af det arbejde vi laver, og det vi bidrager med til fjernvarmebranchen, siger direktør for Høje Taastrup Fjernvarme, Astrid Birnbaum.

Høje Taastrup Fjernvarme har bl.a. ved hjælp af termonet sørget for, at olielandsbyen Vridsløsemagle med blot 110 boliger har fået tilbudt fjernvarme. Høje Taastrup Fjernvarme går altså nye veje for at øge udbredelsen af fjernvarme, og dermed accelerere den grønne omstilling i sit varmeforsyningsområde.

De nominerede til Fjernvarmeprisen 2023

Hvert år gives Fjernvarmeprisen i forbindelse med Dansk Fjernvarmes landsmøde til en aktør, meningsdanner eller andre, som har udmærket sig inden for fjernvarme- og forsyningssektoren og den grønne omstilling – det kan være et varmeselskab eller en virksomhed.

Op til Landsmødet udgiver Dansk Fjernvarme en videopræsentation af de tre nominerede.

Der er i alt tre nominerede til Fjernvarmeprisen 2023. 

Høje Taastrup Fjernvarme er nomineret til prisen, som overrækkes på Landsmøde 2023 den 26. oktober.

Sdr. Felding Varmeværk er også blandt de nominerede.

Den sidste og tredje nominerede afsløres i uge 42

Kilde: Dansk Fjernvarme

Konkret har Høje Taastrup Fjernvarme arbejdet med termonet siden sommeren 2021, hvor man meldte sig ind i Termonet Danmark. I slutningen af 2021 kom der 35 forhåndstilkendegivelser som forudsætning for at projektet kunne foldes ud, og det aktuelle projektforslag for Vridsløsemagle blev godkendt i januar 2022.

Nu har cirka halvdelen af boligerne underskrevet en fjernvarmeaftale, og de første boliger bliver tilsluttet her i år.

- Vi har en stor udbredelse af fjernvarme i Høje Taastrup, hvor vi har planlagt fjernvarme til alle gasområder. Derudover har vi også planlagt fjernvarme i Tune, som er et gasområde i vores nabokommune, og samtidig kan vi så også forsyne to olielandsbyer; Reerslev og Stærkende, med fjernvarme, fortæller Astrid Birnbaum.

Termonet skal anerkendes 

Høje Taastrup Fjernvarme ser gerne, at termonet kommer under Varmeforsyningsloven som kollektiv varmeforsyning. Det har fjernvarmeselskabet arbejdet på ved at engagere sig i adskillige dialoger med Energistyrelsen, og senest et foretræde for Klima- Energi og Forsyningsudvalget i Folketinget.

Det skal sikre, at det er muligt for eksisterende forsyningsselskaber at anvende termonet til at få gas og olie ud af boligopvarmningen, og dermed gøre det nemmere for flere mindre landsbyer at komme på fjernvarme.

- Vi er enormt stolte over at vi har kunne føre an i forhold til at oprette termonet, og vi arbejder fortsat hårdt på at få det ind under varmeforsyningsloven, fordi vi mener, at det er en kollektiv varmeforsyning, som selvfølgelig skal ind under varmeforsyningsloven. Det er en sag, vi er stolte over at gå forrest i, forklarer Astrid Birnbaum.

Overskudsvarme og fjernkøling

Nomineringen til Fjernvarmeprisen 2023 er også baseret på andre innovative tiltag. Det gælder bl.a. udnyttelsen af overskudsvarme fra to datacentre i kommunen og fjernvarmekøling til blandt andet Copenhagen Markets.

- Vi har etableret to store varmepumper, der udnytter overskudsvarmen fra datacentrene til at producere fjernvarme, ligesom vi også har etableret fire store varmepumper, der laver samproduktion af fjernkøling og fjernvarme, hvor vi udover Copenhagen Markets også leverer fjernkøling til blandt andet et hotel, rådhus og City2, forklarer Astrid Birnbaum.

Hun nævner også deres arbejde med generelt at udbrede fjernvarme til flere og flere. Det gælder fx Tune, der tæller som et eksempel på, at Høje Taastrup Fjernvarme gerne arbejder ud over sin egen kommunegrænse.

- Vi er – formodentlig - det første forbrugerejede varmeselskab, der udvider sit forsyningsområde til også at omfatte nabokommunen, lyder det med stolthed fra Astrid Birnbaum.

I Høje Taastrup Kommune har man nu en tilslutningsprocent på ca. 90 procent til fjernvarmen i de tidligere gasområder i kommunen – det drejer sig om cirka 2.500 boliger i alt - hvor selskabet har fuld fart på udrulningen af fjernvarme. Astrid Birnbaum vurderer, at områderne er konverteret til fjernvarme med udgangen af 2025.

- Der er også som nævnt over 2.000 boliger i Tune, som er beliggende i Greve Kommune, og de vil få fjernvarme i løbet af perioden fra 2025 til 2028. Samtidig vil de to landsbyer Reerslev og Stærkende blive koblet på fjernvarmen, oplyser fjernvarmedirektøren.

Endelig har man i samarbejde med VEKS etableret et kæmpe varmelager, der medvirker til en optimering af varmeproduktionen for alle varmeselskaber og varmeproducenter i Hovedstadsområdet.

Udover deres arbejde med termonet, anerkendes Høje Taastrup Fjernvarme også for deres innovative og nytænkende fremgangsmåde, i deres tværkommunale arbejde, som skal sikre billigere og grønnere fjernvarme i deres nabokommune.

(Videoen er produceret af Jesper Voldgaard for Dansk Fjernvarme)

Høje Taastrup er nomineret til Fjernvarmeprisen 2023

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Fjernvarmeprisen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.551