23948sdkhjf

Analyse: Produktionsprisen en hindring for store eldrevne varmepumper

Grøn Energi har lavet en analyse, der afslører at barrieren for udbredelsen af store eldrevne varmepumper er produktionsprisen, som er 20-25 procent for høj.
Mange fjernvarmeværker undersøger i øjeblikket, om de skal investere i en stor varmepumpe og dermed investere i grøn fjernvarme, men høje elafgifter, PSO-, distribution-, net og systemtariffer gør, at selskabsøkonomien i en eldrevet varmepumpe sammenlignet med alternative produktionsformer på biomasse er ufordelagtig. Elafgifter, PSO- og nettariffer er i dag en væsentlig omkostning. Tariffer og afgifter kan justeres af de rette instanser, så selskabsøkonomien ved varmeproduktion på en varmepumpe forbedres og derved skabe et godt investeringsklima for store eldrevne varmepumper, skriver Dansk Fjernvarme.

Danske Fjernvarmes grønne tænketank Grøn Energi har i Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper afdækket hvilke elafgifter, PSO- og eltariffer en varmepumpe skal betale, samt hvem der kan tage initiativ til forbedringer.

I analysen påpeger Grøn Energi at barrieren for udbredelse af store varmepumper er, at den samlede produktionspris er 20-25 procent for høj. Ved blandt andet at fjerne PSO-tariffen, vil produktionsomkostningerne falde til et konkurrencedygtigt niveau og dermed være attraktiv for fjernvarmeværkerne.

Grøn Energi anbefaler derfor i analysen:
  • at fjerne PSO-tariffen, idet varmepumper bør være en del af den grønne omstilling som bør fremmes i takt med vindmøllerne.
  • at lade første års produktion fra en varmepumpe tælle som energibesparelse, ligesom det er tilfældet med de solvarmeanlæg, der i dag etableres. Energibesparelser har en værdi af ca. 40 øre/kWh. Denne besparelse er vist i figur 1 via en reduceret investering og dermed en reduceret afskrivning.
  • at reducere eltarifferne.


Effekten af disse tiltag vil være en konkurrencedygtig varmepris for varme produceret med en eldrevet varmepumpe, konkluderer Grøn Energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125