23948sdkhjf

Analyse: Vindenergi gør elproduktion 14 procent dyrere

En analyse fra Rockwool Fonden sætter tal på vindenergiens indvirkning på produktionsprisen.
Uden vindenergi ville en kWh koste omkring 51 øre, men fordi vind er en del af vores energinet, koster en KWh cirka 58 øre at producere før diverse skatter og afgifter bliver lagt på. Det viser en analyse fra Rockwool Fonden foretaget af professor Anders Sørensen fra Centre for Business and Economic Research, CEBR, ved Copenhagen Business School.

- I Danmark har vi kapacitet til at dække vinden af, når det ikke blæser, siger professor Anders Sørensen i analysen og tilføjer:

- Vi har et back-up-system, der leverer el, når det er vindstille. Vi har altså en massiv overkapacitet, og det koster. Jo større afstand, der er, mellem det et kraftværk kan producere, og hvad det rent faktisk producerer, desto dyrere bliver den enkelte kilowatt-time. Det svarer til, at du har en restaurant, der har kvadratmetre, tjenere, kokke og alt mulig andet til 1.000 gæster. Hvis kun 100 møder frem, så er omkostningerne pr. kuvert meget store.

Høj eller lille pris
I analysen indgår der ikke nogen vurdering af, om de 14 procent på prisen er en høj eller lille pris at betale.

- Nogle vil mene, at vindmøller skæmmer, larmer, slår fugle og flagermus ihjel og er i vejen. Modsat er fordelene ved vindkraft til at få øje på. Mindre CO2-aftryk, mindre forurening og mindre afhængighed af brændsel. Hvor meget, man synes det er værd, er et politisk spørgsmål, siger professoren.

Tal fra 13 år
Analysen bygger på tal i den danske el-produktion i perioden 1998-2011. Analysen, der bygger på en uhyre detaljeret bearbejdning af omkostnings- og produktionsdata for tusindvis af konventionelle og vinddrevne generatorer, er udført af Lecturer Clinton J. Levitt, Tasmanian School of Business and Economics, og Professor Anders Sørensen, Copenhagen Business School, skriver Rockwool Fonden i sin analyse.

Se analysen her http://en.rff.dk/files/RFF-site/Publikat...
Kommenter artiklen (4)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094