23948sdkhjf

Hun lærte tidligt at gøre sig umage. 46-årig "energi-baronesse" er en af verdens mest magtfulde erhvervskvinder

Helle Østergaard Kristiansen fra Danske Commodities er aktuel i den nye sæson af DR-serien "Topdirektørerne", hvor hun blandt andet bliver præsenteret for en lidet flatterende forside fra Ekstra Bladet

Hun er opvokset i en landsby med 236 indbyggere lidt syd for Hobro.

Moderen var sygeplejerske, og faderen arbejdede på en betonfabrik.

Hvad de ikke vidste, var, at deres datter en dag skulle blive øverste chef i en af Danmarks største virksomheder målt på omsætning – og blandt de allermest indflydelsesrige erhvervskvinder i verden.

Nu toner hun frem på tv-skærmen i den nye sæson af DR-serien ’Topdirektørerne’, der tager os med ind bag kulisserne i toppen af dansk erhvervsliv.

Og giver os et unikt indblik i en usædvanlig nordjysk erhvervskvinde, som ikke mange kender, skriver redaktionschef Peter Simonsen fra Det Nordjyske Mediehus.

Den vigtige erkendelse

Det var ikke en selvfølge, at Helle Østergaard Kristiansen skulle blive en del af dansk erhvervslivs top. Men den 46-årige nordjyde, der stammer fra Handest, er lykkedes med at bryde glasloftet i en branche, hvor kvindelige topchefer er et sjældent syn.

Hun er den ene procent. Ikke bare herhjemme, men globalt.

Undervejs har Helle Østergaard Kristiansen bevist, at hun selv skal og kan skabe sine egne muligheder. Det lærte hun allerede, da hun fire uger efter at have født sin første søn tog til den absolut største eksamen på cand.merc.aud-studiet på Aarhus Universitet.

Det er en dårlig idé, fik hun at vide. Den består du ikke.

Hun kom ud med den højest mulige karakter. Som den eneste på sit hold af knapt hundrede studerende.

Og fra det øjeblik stod det klart for Helle Østergaard Kristiansen, at det er hende selv – ikke omverdenen – der definerer, hvad hun kan og ikke kan.

Det har siden bragt hende langt.

En af Danmarks største omsætninger

I forældrenes hjem i Hobro sidder Helle Østergaard Kristiansen. Der er kringle på bordet, og datteren fortæller om sit møde forleden med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hvad ville Lars Løkke hende, spørger forældrene forundret.

Det var nu mig, der ville noget med Lars Løkke, lyder svaret.

For det er ikke tilfældigt, at Helle Østergaard Kristiansen medvirker i ’Topdirektørerne’.

I den brede offentlighed er hun muligvis en ukendt skikkelse, men i erhvervslivet vækker hendes navn genkendelse.

Hun er øverste chef i energihandelsvirksomheden Danske Commodities, som handler med el og gas for svimlende beløb. Faktisk er Aarhus-virksomheden en af Danmarks største målt på omsætning.

Cirka 300 milliarder kroner årligt fordelt på et utal af handler med el og gas på tværs af kloden. Og det er Helle Østergaard Kristiansen, der tegner biksen både indadtil og udadtil.

Før sin bemærkelsesværdige opstigning mod erhvervslivet allerøverste tinder arbejdede Helle Østergaard Kristiansen nogle år i banksektoren.

Men da hun som 31-årig kom tilbage på arbejde efter barsel med sit tredje barn, mærkede hun, at der skulle ske noget nyt.

Blandt verdens mest magtfulde

Så hun søgte et job hos Danske Commodities, der dengang havde 30 ansatte. Og fik det.

Her arbejdede hun sig op i hierarkiet, og som finansdirektør stod hun i spidsen for salget af Danske Commodities til den norske gigant Equinor.

En handel, der gjorde stifter Henrik Lind til mangemilliardær.

Kort tid efter blev hun udnævnt til adm. direktør. Det gik ikke ubemærket hen.

Det internationalt anerkendte magasin Fortune udråbte hende til verdens 25. mest magtfulde erhvervskvinde. Som den eneste danske kvinde på listen.

I det afsnit af ’Topdirektørerne’, som følger Helle Østergaard Kristiansen, fortæller hun, at hun gennem hele sin erhvervskarriere har lænet sig op ad de værdier, som hendes forældres opdragelse byggede på:

Ordentlighed og umage.

- Det betyder, at man gør det bedste, man kan, ud fra de forudsætninger, man har, siger hun.

Og den 46-årige nordjyde er ikke bange for at tage ansvar.

Velkommen på forsiden

Hun er øverstkommanderende i en virksomhed, som hun selv har været med til at bygge op fra 35 medarbejdere til over 500 i dag. En af Danmarks største omsætninger og en indtjening, som de fleste vil skele misundelsesværdigt til.

Men med den enorme succes er også fulgt massiv kritik.

For da Vladimir Putin invaderede Ukraine, og energipriserne hoppede og dansede som aldrig før, eksploderede indtjeningen i Danske Commodities.

På bare et år tjente virksomheden 10,9 milliarder kroner (2022-regnskabet, red.).

Og så havnede Helle Østergaard Kristiansen på forsiden af Ekstra Bladet med titlen ’energibaron’.

Den dag i dag fastholder Helle Østergaard Kristiansen – og landets øvrige energihandlere – at de er med til at balancere energimarkedet, fordi de kan kanalisere billig energi til markeder, hvor energien er dyr.

Det er, ifølge dem, med til at sikre lavere priser til forbrugerne. Og forsiden på Ekstra Bladet? Den tog Helle Østergaard Kristiansen med ophøjet ro.

- Jeg tænkte, at der burde have stået energibaronesse, siger hun med et smil i det afsnit af ’Topdirektørerne’, der kan ses på DR TV netop nu.

"Energi-baronessen" leverede også et milliardoverskud i 2023, som dog var i en lidt anden størrelse end året forinden. Hvad årsagen hertil var, kan du læse mere om her.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062