23948sdkhjf

Russiske angreb har halveret den ukrainske elproduktion

Ukraine har planer om at bygge nye energianlæg efter utallige russiske angreb på landets energisektor

Russiske angreb på den ukrainske energisektor har siden vinter halveret den mængde af el, som Ukraine er i stand til at producere.

Det fortæller Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på en international konference i Berlin med fokus på genopbygning af Ukraine ifølge AFP.

- Som konsekvens af russiske luftangreb med missiler og droner er ni gigawatt af vores kapacitet blevet ødelagt. Sidste år toppede elforbruget med 18 gigawatt. Så halvdelen af kapaciteten findes ikke længere, siger han.

Zelenskyj fortæller desuden, at Ukraine i år planlægger at bygge nye energianlæg, således at produktionen udvides med en gigawatt i år og fire gigawatt i de kommende år, skriver Reuters.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, opfordrede, da han indledte konferencen tirsdag, private virksomheder til at investere i genopbygning af Ukraine.

Han henviste til, at Verdensbanken tidligere har anslået, at Ukraine i løbet af et årti vil have brug for 500 milliarder dollar.

Zelenskyj forventer at sikre aftaler for et ukendt antal milliarder euro under konferencen.

- Vi vil forlade konferencen med aftaler for milliarder af euro til vores forsvar, med hensyn til militært udstyr og våben i Ukraine.

- Og til vores energisektor, hvad angår reparation og opbygning af en ny og mere moderne energisektor, siger han.

Han forventer at sikre midler til uddannelse, medicinsk udstyr og genopbygning af beboelsesejendomme.

Zelenskyj opfordrer desuden sine allierede til at levere flere luftforsvarssystemer.

- Ruslands største strategiske fordel i forhold til Ukraine er overlegenhed i luftrummet. Det er missil- og bombeangreb, der hjælper de russiske styrker med deres fremrykning, siger han.

Scholz fortæller på konferencen, at Tyskland vil sende flere luftforsvarssystemer, missiler og ammunition til Ukraine.

- Den bedste genopbygning er den, som ikke behøves finde sted, siger han.

Den tyske finansminister, Christian Lindner, og han ukrainske modpart har tirsdag underskrevet en hensigtserklæring om at styrke det bilaterale samarbejde om Ukraine genopbygning efter krigens afslutning.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158