23948sdkhjf

Hvor længe skal bureaukratiet have lov til at skygge for solens energi?

Af Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Danmark står ved en afgørende korsvej. På den ene side er ambitionen om en grøn fremtid mere levende end nogensinde, understøttet af både regeringens strategier og den kollektive vilje i erhvervslivet og befolkningen. På den anden side er vores vej mod realiseringen af denne grønne drøm brolagt med administrative hindringer og forsinkelser, der gør vejen både længere og mere besværlig end nødvendig.

Det ved vi blandt andet fra vores medlemsvirksomheder, der giver udtryk for dyb frustration over de bureaukratiske processer og urimeligt lange ventetider, der lægger en dæmper på initiativer til at investere i solenergi. Forsinkelserne er ikke blot tidskrævende; de er en reel trussel mod vores grønne omstilling.

Men det behøver ikke at være sådan. Vi har længe råbt op om problemet. Blandt andet i rapporten "Sol over Danmark" og senest har den Nationale Energikrise Stab (NEKST) for nylig sat fokus på behovet for luge ud i barriererne, så der kan komme “Mere sol og vind på land” i rapporten af samme navn. Det illustrerer meget godt, hvordan teknologien er tilgængelig og både branche og befolkning er klar til at handle til gavn for vores fælles fremtid, men det den manglende koordination og ineffektive sagsbehandling, der sænker tempoet.

Hvis vi ser mod lande, der har haft succes med at integrere solenergi i deres energimix, bliver det tydeligt, at nøglen til succes ligger i en kombination af politisk vilje, klare mål for udrulningen af solceller og tilpasning af de administrative processer. Danmark har potentialet til at få meget mere solenergi, men dette kræver en fælles indsats fra både politikere, myndigheder og erhvervslivet.

Søges: Ny strategi for flere solceller

Der er derfor behov for en klart defineret strategi for solenergi, der inkluderer ambitiøse, men også realistiske mål. Dertil kommer et akut behov for at forenkle de administrative processer og skabe mere transparente og forudsigelige rammer for godkendelse og tilslutning af solcelleanlæg. Det er ikke nok at sætte mål; vi skal sikre, at vejen til at nå dem er fri for unødvendige forhindringer. Forhåbentlig kan den længe ventede solcellestrategi vise vejen her.

Netselskaberne spiller en aktiv rolle i denne proces. De bør ikke kun være portvogtere, men også facilitatorer, der aktivt arbejder for at integrere solenergi i elnettet. Dette kræver et skift i mindset fra alle parter og en villighed til at arbejde sammen mod et fælles mål.

Som underdirektør i erhvervsorganisationen, der favner det tekniske erhvervsliv, ser jeg det som vores rolle at være brobyggere – mellem vores medlemsvirksomheder, politikere og myndigheder. Vi må alle arbejde hånd i hånd for at løfte denne opgave og sikre, at Danmark ikke blot når sine klimamål, men gør det på en måde, der styrker vores økonomi og samfund.

Det er tid til at lade solen skinne fuldt ud over Danmark.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078