23948sdkhjf

Transformation af energimarkedet for flydende brændstoffer gennem teknologien Power-to-X

I Kassø ved Aabenraa, opfører den danske energiudvikler European Energy i øjeblikket et PtX Metanol-anlæg, der kan producere 30.000 ton grøn metanol om året. Entreprenør Chr. Johannsen er med som hovedentreprenør.

Et meget spændende projekt hvor entreprenør Chr. Johannsen fra Rødekro, som hovedentreprenør på civil works-delen, har været i gang med anlægs- og bygningsarbejder siden januar 2023.

Anlægget skal forsynes med grøn strøm fra Nordeuropas største solcellepark, som European Energy også ejer og drifter i Kassø. Det samlede projekt har en værdi af næsten 2 mia. kr. E-metanolen skal blandt andet bruges som et alternativt grønt brændstof til skibsfarten, som står over for opgaven at reducere sit CO2-udslip. Omkring halvdelen af produktionen er allerede solgt til Maersk, der har sat sig som mål at være CO2-neutral i 2050.
Andre aftagere er LEGO Group, Novo Nordisk og Cirkle K. Processen for dannelse af e-metanol er baseret på teknologien Power-to-X, der omdanner vedvarende energi og vand til brint, som derefter kan kombineres med grønt CO2 til at lave e-metanol. Produktionsanlægget vil bestå af bygninger, der indeholder elektrolyseanlæg og kompressorer. Udendørs vil der være brint-trykbeholder, 2 metanol-produktionslinjer med reaktor og destillationsanlæg, et jordoverdækket tanklager samt læsseplads til tankvognemed kuldioxid og metanol.
For Chr. Johannsen startede opgaven tilbage i januar 2023, hvor den 780 m lange adgangsvej til anlægget blev påbegyndt.

Herefter gik det stærkt, og frem til i dag er omkring 20.000 m3 muld afrømmet og der er tilkørt 20.000 m3 sand på området, som samlet måler ca. 36.000 m2. Anlægsformand på pladsen, Nis Thomsen fra Chr. Johannsen oplyser, at der nu er gravet render og nedlagt mere end 3 km kloak- og regnvandsrør på området og gravet render til ca. 5 km jordkabel.
Når anlægget står færdigt vil der være udlagt 5.000 tons klima-stabil på hele området. Også på betonsiden er Chr. Johannsen i gang ift. fundamenter til bygninger og anlæg, og der er nu gravet ud til mere end 300 fundamenter.

"Vi er meget tilfredse med Chr.Johannsen som vores Civil Works entreprenør
for vores PtX-anlæg i Kassø. Deres pålidelighed, fleksibilitet og løsningsorienterede
tilgang har været afgørende for projektets succes. Samarbejdet er tillidsbaseret,
og deres evne til at tænke innovativt og håndtere kompleksitet har været rigtig godt. Chr. Johannsen har vist sig at være en nøglepartner i realiseringen af vores vision
for grøn energiproduktion i Kassø.”
Project Manager, Civil Works, Kristoffer Momsen Sloth fra European Energy.

Her er både tale om insitu-støbte bygningsfundamenter og punktfundamenter. Punkt-fundamenter er præfab. fra eget værksted, fortrinsvis til kabel- og rørbroer. Så vores betonfolk har travlt på Kassø indtil udgangen af marts i år, og anlægsfolk til omkring juni 2024 - Så har vi været i gang på Kassø i 1,5 år. Det har været et spændende projekt for Chr. Johannsen at være en del af, ikke mindst på grund af det gode samarbejde med bygherren; European Energy, og rundt på byggepladsen samarbejder mange forskellige faggrupper imod det fælles mål; idriftsættelse af anlægget til september 2024.

FAKTA

Chr. Johannsen A/S er grundlagt i 1952 og er i dag en landsdækkende virksomhed, der beskæftiger 80 faste medarbejdere fordelt over ca. 20 funktionærer og 65 mand på
byggepladserne

Virksomhedens primære forretnings-områder er erhvervs-, miljø-, bolig- og institutionsbyggeri udført i hoved- og totalentreprise Chr. Johannsen har egenproduktion
inden for anlæg, jord, kloak, beton, belægnings- og murerarbejder Chr. Johannsen har de sidste 10 år specialiseret sig i energientrepriser og bygger bl.a. biogasanlæg, kraftvarme-, halm- og flisværker

Læs mere på www.byggeriforpengene.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078