23948sdkhjf

Sabotage på Nord Stream har forøget Danmarks klimaaftryk med 18 procent

Lækagerne på Nord Stream 1 og 2 i september 2022 øger Danmarks klimaaftryk for det år med 8,4 millioner ton CO2e. Det kan resultere i milliardbøde i EU

Da endnu ikke identificerede gerningsmænd saboterede gasrørene Nordstream 1 og 2 i farvandet mellem Bornholm og Sverige, resulterede det i en kilometerbred cirkel, hvor naturgas – der primært består af metan – boblede op.

Nu har analytikerne på Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab (ENVS) og Det Nationale Center for Miljø og Energi (DCE) gjort klimaregningen op:Udslippet svarede til 8,4 millioner ton CO2, hvilket igen svarer til 18 procent af Danmarks samlede udledninger i 2022.

Det skriver Klimamonitor.

- Det store udslip af metan fra rørene har medført en væsentlig drivhusgasudledning tæt på vores kyster, lyder det fraklima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i en skriftlig kommentar til mediet.

Ministeriet oplyser videre, at de 8,4 millioner ton CO2e ikke får betydning for Danmarks nationale klimamål, fordi det er punktmål: 2025-, 2030- og 2045-målene opgøres for det gældende år.

Det er straks mere problematisk, når det kommer til Danmarks reduktionsforpligtelser overfor EU. Her opgøres udledningen af drivhusgasser akkumulativt frem mod 2030, og så er 8,4 millioner ton CO2e ikke uvæsentligt.

Overholder man ikke forpligtelserne, er straffen landebøder, og det anser klimaministeren for urimeligt.

- Jeg mener selvfølgelig ikke, at Danmarks indfrielse af klimamål skal påvirkes af eksplosioner på andre landes gasrørledninger, skriver Lars Aagaard, der sammen med sin svenske kollega, Romina Pourmokhtari (L), har henvendt sig til EU-kommissionen for at finde »en lempelig løsning«.

Ifølge Karsten Capion, der er senioranalytiker i Concito, vil det blive vanskeligt for Danmark at finde yderligere 8,4 millioner ton CO2e i forhold til reduktionsforpligtelsen overfor EU i 2030. Her har vi allerede, ifølge Klimafremskrivning 2023, en manko på 16 millioner ton.

Han understreger overfor Klimamonitor også, at det er voldsomt usikkert, hvad en eventuel bøde for manglende opfyldelse vil ende på, fordi det ser ud til at blive sælgers marked, når det kommer til at købe reduktioner i andre lande.

Tyske økonomer har for nylig vurderet, at det vil komme til at koste et sted mellem 50 og 200 euro per ton.

Senioranalytikeren foretager en hurtig hovedregning. Ender prisen på 100 euro per ton, vil 8,4 millioner ton resultere i en bod på 6 milliarder kroner. 200 euro vil være lig med 12 milliarder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078