23948sdkhjf

Mere strøm i kontakten: Syv initiativer skal rydde forhindringer af vejen

Energinet og Green Power Denmark vil rydde forhindringerne af vejen, så elnettet bliver klar til et kraftigt stigende elforbrug

Med den grønne omstilling vil elforbruget blive to-tre gange større i 2030 end i dag. Det skyldes, at vi får flere elbiler, varmepumper og en industri på el.

Samtidig foregår produktionen af strøm mere og mere decentralt. Tidligere kom strømmen fra få store kraftværker. Nu og i fremtiden vil den primært blive produceret af vindmøller og solceller, som er spredt over hele landet.

- Fremtiden kræver mange flere kabler og transformatorstationer, så vi kan få transporteret strømmen fra vindmøller og solceller og ud til forbrugerne. Det tager tid at planlægge, indkøbe og bygge, og det er afgørende, at det ikke bliver en flaskehals for den grønne omstilling, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Net til tiden

For at sikre at tempoet er højt nok, tager Energinet og Green Power Denmark syv initiativer under overskriften ”Net til tiden”.

Det oplyser Green Power Denmark og Energinet i en pressemeddelelse.

Initiativerne skal være med til atgøre det hurtigere at etablere nye anlæg på de elektriske motorveje, motortrafikveje, landeveje og biveje.

- Vi vil skabe de bedst mulige forudsætninger for at få skabt kabelforbindelser mellem forbrugerne og producenterne af strøm. Det er en kæmpe opgave, og det kræver store investeringer. Men det kan være med til at accelerere den grønne omstilling, siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet.

Konkret lover Energinet og de lokale elnetselskaber, som er repræsenteret af Green Power Denmark, at de inden for 12 måneder i langt de fleste tilfælde kan oplyse udviklere af store solcelle- og vindmølleparker, hvor og hvornår et anlæg kan blive tilsluttet elnettet. Det vil i mange tilfælde være langt hurtigere end i dag.

Smidig og hurtig tilslutningsproces

Hvis der er tale om mindre anlæg, der skal tilsluttes distributionsnettet, falder svaret allerede nu hurtigere – uanset om det handler om ladestationer til elektrisk transport, varmepumper på fjernvarmeværker eller el-anlæg til industrier.

- Vi forventer, at det i langt de fleste tilfælde vil være muligt at leve op til de nye servicemål, når de syv initiativer er ført ud i livet. For mere komplicerede sager er det vores ambition at sikre en smidig og effektiv tilslutningsproces, som er tilpasset de individuelle behov, siger Thomas Egebo.

Nogle gange kan det gå relativt hurtigt at blive koblet på elnettet. I andre tilfælde skal Energinet og/eller de lokale elnetselskaber udbygge nettet med transformerstationer og kabler, og det tager naturligvis tid.

Åben kommunikation

Som i alle større byggesager skal kommuner og andre myndigheder give tilladelse, og der skal købes udstyr på et hårdt presset globalt marked, hvor mange lande er i gang med den samme grønne omstilling, som vi er i Danmark.

- Forbrugere og producenter af strøm tripper af god grund for at blive tilsluttet elnettet. Med de syv initiativer forsøger vi både at sætte farten op og afstemme forventninger med de forskellige aktører. Det handler også om at kommunikere åbent, så alle ved, hvad de har at forholde sig til, siger Kristian Jensen.

Et enkelt af initiativerne retter sig mod det politisk-administrative system omkring Christiansborg. Hvis der skal investeres milliarder i det kollektive net, er det nødvendigt, at rammevilkårene tager højde for opgavens opfang. 

Det vil sige, at Energinet og de lokale netselskaber skal have bedre muligheder for at foretage de nødvendige investeringer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125