23948sdkhjf

Elnetselskaberne skal blive mere effektive

Ny afgørelse fra Energitilsynet pålægger elnetselskaberne at blive mere effektive og er dermed med til at dæmpe udviklingen i den pris, kunderne betaler for transport af strømmen.
Energitilsynets afgørelse betyder, at landets 75 elnetselskaber i alt skal reducere de samlede omkostninger med lige godt 115 mio. kr. eller 5 procent af selskabernes udgifter bl.a. til løn, administration og vedligeholdelse.

Energitilsynets pålæg til elnetselskaberne fordeler sig på varige og ét-årige effektivitetskrav. Det varige effektivitetskrav er på 110 mio. kr., og det ét-årige er på 5 mio. kr.

- En effektiv løsning af opgaverne i infrastrukturen er vigtig for samfundsøkonomien og for betingelserne for økonomisk vækst i det danske samfund. Også elnetselskaberne skal være effektive og levere en god opgaveløsning, siger Uffe Bundgaard-Jørgensen, formand for Energitilsynet, der understreger, at i afgørelsen indgår krav til kvalitet i leverancen for at undgå, at selskaberne går på kompromis med forsyningssikkerheden.

Energitilsynets pålæg til elnetselskaberne om at skære i omkostningerne sker efter en omfattende analyse af selskabernes omkostninger og deres kompetence til at levere strømmen til aftalt tid og sted. Analysen viser tre hovedtendenser; nemlig at effektiviteten er lavest i de mindste elnetselskaber, at afstanden mellem de mest effektive og mindst effektive er betydelig, og at selskaberne generelt har en meget høj kvalitet i leverancen af strøm med få strømafbrydelser.

Det er sjette gang, at Energitilsynet pålægger elnetselskaberne at øge effektiviteten. Og det betyder, at landets elnetselskaber i alt er blevet pålagt at reducere deres samlede omkostninger med knapt 600 mio. kr. siden 2007. Størstedelen af beløbet, 574 mio. kr., er et varigt reduktionskrav, som elnetselskaberne ikke længere har mulighed for at opkræve hos kunderne.

Værd at vide:
• Elnetselskaberne er monopolvirksomheder, der ikke er underlagt et effektivitetspres fra konkurrencemarkedet.
• Energitilsynet skal i henhold til lovgivningen årligt udmelde individuelle krav og derigennem sikre, at elnetselskaberne har incitament til at effektivisere driften.
• Energitilsynet analyserer hvert år den økonomiske effektivitet i elnetselskaberne.
• Energitilsynet udregner effektivitetskravene på grundlag af en benchmarkanalyse af selskabernes omkostninger og på grundlag af selskabernes evne til at levere strømmen til aftalt tid og sted så mange timer som muligt hen over året.
• Elnetselskaberne transporterer strømmen rundt til kunderne i et bestemt geografisk område af landet.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.083