23948sdkhjf

IEA: Amerikansk gas kan ændre transportsektoren

Det kan komme til at få omfattende betydning for transportsektoren, at USA i fremtiden kommer til at udvinde store mængder af gas, vurderer Det Internationale Energi Agentur.
Gassen vil nemlig ifølge agenturets cheføkonom Fatih Birol sætte gang i en massiv udvikling på transportområdet, som kan drage stor nytte af den billige og miljøvenlige gas.

Når man taler om olieforbruget i transportsektoren, så har mange en forestilling om, at det primært er almindelige biler, der bruger olien. Men faktisk vil forbruget for lastbiler næsten nå op på siden af bilerne indenfor de kommende år. Samtidig vil priserne på gas fortsat være markant lavere i USA end i resten af verden, og det er derfor logisk at amerikanerne kan komme til at gå forrest i en teknologisk revolution som skal erstatte olien til lastbiler med gas. Det vurderer den anerkendte cheføkonom for Det Internationale Energi Agentur (IEA), Fatih Birol.

- Vores råd i forhold til transportsektoren er, at man i de kommende år skal fokusere kræfterne på effektiviseringer. I forhold til gas, så er mit bud, at vi vil se en mindre teknologisk revolution på området bare indenfor de næste år - drevet frem af amerikanerne, som har adgang til den billige gas, fortalte Fatih Birol forrige uge på Dansk Gas Forenings årsmøde i Nyborg, hvor han fremlagde IEA’s anerkendte prognose for verdens energiudvikling, den såkaldte World Energy Outlook.

Cheføkonomen slog samtidig fast, at han ikke mener, at olieprisen vil komme under 100 dollars, hvilket yderligere kan øge incitamentet til at bruge gas til transport.

Kan også ske i Danmark
I Danmark er der foreløbigt kun begrænset udvikling indenfor gas i transportsektoren, men det kommer, mener sekretær for Dansk Gas Forening, der sammen med Energistyrelsen og Dansk Energi stod bag præsentationen af World Energy Outlook.

- Vi har kun set de første spæde skridt i den retning herhjemme, men der er ingen tvivl om, at det kommer. Både fordi det er fornuftigt, men også fordi vores nabolande allerede prioriterer udviklingen meget højere end vi gør. Læg så det amerikanske fokus oveni og så har vi grundlaget for meget mere gas i transportsektoren herhjemme, siger sekretær for Dansk Gas Forening, Peter I. Hinstrup.

Hos et af landets største naturgasselskaber, Naturgas Fyn, har man igennem et stykke tid været fortaler for et støre fokus på netop gas og tung transport, og virksomheden er også indehaver af landets eneste gasfyldestation og 14 gasbiler, som dækker det daglige transportbehov for blandt andet teknikere. Derfor er IEA’s forudsigelser også helt i tråd med virksomhedens ambitioner.

- Vurderingen fra IEA er vigtig, for der er brug for et større fokus på gas til transport, hvis vi skal fortsætte med at reducere olieafhængigheden og dermed udledningen af drivhusgasser. Det kræver, at politikerne ligesom i Sverige og Tyskland skaber ordentlige rammer for udviklingen. Er de på plads så skal vi og transportsektoren nok tage næste skridt. Potentialet er enestående fordi vi i første omgang kan erstatte olie med gas, hvilket er billigere og bedre for miljøet og i anden omgang kan erstatte den fossile gas med grøn biogas og dermed opnå CO2 neutralitet, siger direktøren for Naturgas Fyn, Bjarke Pålsson.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141