23948sdkhjf

Dansk Energi: Grønne finanslovstiltag peger fremad

Dansk Energi roser finanslovsaftalen for sine grønne tiltag. Dog kunne interesseorganisationen godt have tænkt sig en bedre beskatning af elforbruget.
En nedsat afgift på el til opvarmning, fokus på forskning i grønne teknologier og energirenovering i det offentlige er en del af weekendens aftaler mellem regeringen og Enhedslisten. Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi mener, at det er skridt i den rigtige retning, men elforbrug beskattes stadigvæk markant højere end forbrug af eksempelvis fyringsolie og diesel.

Det er efterhånden velkendt, at Danmark har den meget lidt flatterende europarekord i elbeskatning. Faktisk er 56 pct. af danske husstandes betaling for el rene skatter og afgifter. Finansloven er et lille plaster på denne europarekord og det er glædeligt, at weekendens aftale med Enhedslisten tager hul på, at håndtere en oplagt udfordring for den grønne omstilling i Danmark, lyder det fra Dansk Energi.

Med den nye aftale nedsættes afgiften på elvarme med i alt 55 mio. kr. per år. Men niveauet har følge Dansk Energi også været ekstremt skævvredet. Beskatningen af elektricitet er således i dag ca. tre gange så stor per enhed energi som afgiften på diesel eller fyringsolie.

- Vi er naturligvis meget glade for, at regeringen har lyttet til anbefalingen om, at afgifterne på el er alt for høje. Aftaleteksten er en krystalklar erkendelse af, at den skævvridende beskatning af el er helt ud at trit med, at el i højere og højere grad kommer fra vedvarende energikilder. Det lover godt for den kommende omlægning af energiafgifterne, som blev aftalt med forårets energiforlig, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Vigtigt med nye midler
Tilsvarende er det et skridt frem, at der kommer fokus på forskning i grønne teknologier, der kan mindske ressourceforbruget og gøre Danmark endnu mere energieffektivt. Det undrer dog Dansk Energi, at det sker lige efter, at man har taget penge fra Højteknologifonden.

Aftaleparterne vægter også midler til energirenovering i det offentlige. Det vil understøtte det fokus på energieffektivitet, som de danske energiselskaber i høj grad bidrager til. Men det er vigtigt, at der er tale om en reel udvidelse af mulighederne for at fremme den grønne omstilling og ikke bare en omprioritering, mener Dansk Energi.

- Med den seneste grønne pakke udtrykker Enhedslisten og regeringen ambitioner i retning af at fremme den grønne omstilling. Nu er det vigtigt, at det er nye midler, og at de bliver brugt på en måde, så der både skabes teknologiske fremskridt og samtidig laves endnu mere vækst i den danske grønne sektor. Her er vækstpotentialet massivt, og vi har mulighed for at udnytte vores internationale styrkeposition, hvis indsatsen bliver grebet rigtigt an, slutter Anders Stouge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125