23948sdkhjf

Internationalt initiativ skal styrke dansk havvindmøllesektor

14 mio. kr. fra EU skal styrke mulighederne for internationalt netværk af virksomheder og universiteter inden for installation, drift og vedligehold af havvindmøller.
EU har givet det nationale innovationsnetværk Offshore Center Danmark tilsagn om støtte på 14 millioner kroner til et nyt, treårigt projekt, ECOWindS. Projektet skal samle erfaringer inden for installation, drift og vedligehold af havvindmølleparker i England, Tyskland, Danmark samt Norge med henblik på at halvere omkostningerne til drift og vedligehold.

- Nordsøregionen er det globale centrum for udvikling af havvindmølleprojekter. Det var i Nordsøen, de første store havvindmølleprojekter tog form, og det er her, producenter, leverandører og rådgivere har samlet deres erfaringer. Nordsøen er blevet verdens hotspot for havvindmølleteknologi, samtidig med, at et rekordstort antal nye projekter er på tegnebrættet. Derfor har vi taget initiativ til at etablere et tværnationalt udviklingsprojekt, som har fokus på, hvordan havvindmølleindustrien bedst forsker og udvikler metoder til installation, drift og vedligehold af havvindmøller, så det bliver billigere at drive havvindmølleparkerne og dermed givere billigere strøm til forbrugerne, siger direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark, og tilføjer:

- Gennem vores egne, internationale events og deltagelse i tværnationale projekter har vi allerede opbygget et betydeligt netværk for flere hundrede af havvindmølleindustriens danske aktører, og med ECOWindS bygger vi videre internationalt. Jeg er overbevist om, at vi med projektet kan være med til at skabe mange nye job i sektoren.

Baner vej for nye metoder
Den største udfordring ved etablering af havvindmøller er, at de er sværere at installere og vedligeholde end møller på land. Det gør det vanskeligere at producere el til konkurrencedygtige priser, og derfor er der i den internationale havvindmøllesektor et ønske om at reducere omkostningerne.

Offshore Center Danmark samarbejder i projektet med europæiske partnere om at knytte forskning og industri tættere sammen. På den måde skal projektet bane vejen for ny forskning og viden til at mindske omkostningerne til installation, drift og vedligeholdelse af havvindmøller, hvilket skal sikre lavere og mere konkurrencedygtige elpriser. Projektet skal samtidig sikre overlevelse for mange små og mellemstore virksomheder og styrker den europæiske konkurrenceevne på markedet for havvindmøller.

ECOWindS projektet er udviklet i samarbejde med partnere fra DTU og Aalborg Universitet, og i et tæt samarbejde med Det Syddanske EU-Kontor, særligt med henblik på udvikling af Esbjerg og det øvrige Danmark som centrum for offshoreindustrien. I projektet deltager desuden fire partnere fra Tyskland, England og Norge, med Offshore Center Danmark som projektleder.

- Det er meget glædeligt, at Offshore Center Danmark har modtaget denne støtte til internationalt samarbejde fra EU, fordi det viser, at vi i Danmark har kompetencer af højeste internationale standard indenfor offshore vindenergi, som danske videninstitutioner og virksomheder kan trække på i deres udviklingsarbejde, lyder det fra uddannelsesminister Morten Østergaard.

Projekter for 100 millioner
Tilsagnet om støtte til ECOWindS kommer i kølvandet på Offshore Center Danmarks udnævnelse som Cluster Management Excellence Gold Level, som er EU's fornemmeste udmærkelse til den bedst fungerende netværksorganisation i Europa.

Endvidere har Offshore Center Danmark fået tilsagn om støtte til en række andre projekter inden for offshoresektoren så den samlede projektpulje i 2012 er på over 100 millioner kroner. Offshore Center Danmark er af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser udpeget som det nationale innovationsnetværk for offshoreindustrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099