23948sdkhjf

Halm fra landbruget kan øge produktionen af dansk biogas

- Potentialet er i høj grad til stede. Men metoder og teknologier skal videreudvikles for, at Danmark for alvor kan realisere potentialet for at udvinde mere biogas fra landbrugets restprodukter som halm.

Det er konklusionen i en ny rapport, som Seges Innovation har udarbejdet i samarbejde Aarhus Universitet og Teknologisk Institut for Energistyrelsen.

- Der findes fortsat uudnyttede ressourcer i landbruget i form af bl.a. gylle, dybstrøelse, halm og andre planterester. Men der er behov for, at der sker en markant teknologisk udvikling, hvis halmen skal udnyttes til biogasproduktion i stor stil. Det ser jeg som en bunden opgave, hvis landbruget skal nå sine ambitiøse klimamålsætninger, samtidig med at vi får udfaset naturgas og dermed bliver selvforsynende med grøn energi, siger Lars Villadsgaard Toft, bioøkonomichef i Seges Innovation. 

Medforfatter af rapporten til Energistyrelsen, Kurt Hjort-Gregersen, Seniorspecialist i Teknologisk Institut, bekræfter halmens potentiale:

- Halm er en stor og oplagt ressource for fremtidens biogasproduktion. Men der er fortsat en række udfordringer, som vi skal have løst i forhold til håndtering, gasudbytte og næringsstofudnyttelsen i den afgassede gylle, siger Kurt Hjort-Gregersen.

Efterbehandling af biomasse

En af udfordringerne er, at den afgassede biomasse, som landmanden får tilbage, er et dårligere gødningsprodukt pga. en begrænset omsætning af særligt halmen. 

Derfor vil det typisk være nødvendigt at efterbehandle den afgassede biomasse – fx ved at separere fast tørstof fra og anvende det i et pyrolyseanlæg. Derved produceres biokul, som kan spredes på marker og sikre jordforbedring. Samtidig lagrer det kulstof, hvorved der skabes negative emissioner. Derudover kan effektiv forbehandling af halmen også give en bedre omsætning og dermed et bedre gødningsprodukt.

- Ensilering af halm har et betydeligt potentiale som biologisk forbehandling af halm til biogasproduktion, da ensileringen kan give et lidt højere metan-potentiale, gøre halmen mindre vandskyende samt reducere tabet af energi ved lagring af våd halm, fortæller Søren Ugilt Larsen, seniorspecialist i Teknologisk Institut, og uddyber: 

- Samlet høst og ensilering af halm og efterafgrøder er en anden oplagt mulighed for at få biomasse til biogasproduktionen. Der kan opnås et højere udbytte pr. ha, når de to biomasser høstes samlet, og halmen kan opsuge saften fra efterafgrøderne, så der undgås saftafløb. Og endelig forbedrer efterafgrøderne ensileringen af halmen, så der opnås større metan-udbytte.

Ifølge Energistyrelsens Klimafremskrivning vil naturgas være udfaset senest i 2034 og erstattet af 100 procent grøn gas. 

Denne udvikling kræver intensiv udvikling i biogasbranchen, også for at sikre en bæredygtig løsning for de landmænd, der leverer biomassen. 

I dag er mere end en tredjedel af den gas, der bruges, udvundet af gylle og andre restprodukter fra landbrug, industri og private husholdninger.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Biogas halm
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.566