23948sdkhjf

Havvindudviklere vil sikre det lavest mulige CO2-aftryk

11 havvindudviklere indgår samarbejde med Carbon Trust om at gøre fremtidens havvind endnu mere bæredygtig.

Udviklerne opfører og driver havvindmølleparker verden over, blandt andet i Europa, Nordamerika og Asien.

De skal nu samarbejde med Carbon Trust i det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, der har til formål at udvikle den første fælles metode til måling af CO2-udledning fra havvindmølleparker i et livscyklusperspektiv, herunder udledning fra produktion af materialer og installation af vindmølleparker.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

De 11 havvindudviklere, der er med i Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme:

  •  bp, EnBW, Fred Olsen Seawind, Parkwind, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE, Total Energies, Vattenfall og Ørsted.

Kilde: Ørsted

Formålet med programmet er at hjælpe den globale havvindindustri med at opskalere så bæredygtigt som muligt og fortsætte sit vigtige bidrag til at begrænse konsekvenserne af klimakrisen.

Nu er det tid til at fokusere på innovation og på at opskalere på en bæredygtig måde, så vi kan skabe en mere robust og konkurrencedygtig branche. Jan Matthiesen, direktør for Offshore Wind hos Carbon Trust

Samarbejde er nøglen til at lykkes

En fælles standard kan sikre, at udbygningen af havvind har det lavest mulige CO2-aftryk, og tilskynder samtidig til at sammenligne udviklere og havvindmølleparker på tværs af projekter.

- Vi kan ikke opfylde de globale klimamål uden også at øge produktionen af vedvarende energi, og havvind er særligt afgørende for verdens ambitioner om at bevæge sig væk fra fossil energi. Vores erfaring med forskellige fælles projekter på tværs af branchen er bevis på, at samarbejde er nøglen til at lykkes. I løbet af de seneste 14 år har vi fokuseret på at opskalere markedet for havvind via vores brancheprogrammer, for eksempel Offshore Wind Accelerator og Floating Wind Joint Industry Programme, siger Jan Matthiesen, direktør for Offshore Wind hos Carbon Trust, og tilføjer:

- Nu er det tid til at fokusere på innovation og på at opskalere på en bæredygtig måde, så vi kan skabe en mere robust og konkurrencedygtig branche. Vi er glade for at samarbejde med så mange aktører verden over, hvis fælles stemme har potentiale til at løfte branchen til et nyt niveau.

Kan sammenligne på tværs

Produktion af energi udgør stadig 73 procent af den globale CO2-udledning, hvilket gør en hurtig omstilling fra fossil til vedvarende energi til en vigtig klimaindsats.

- Mens vi i branchen forbereder os på en massiv og nødvendig udbygning af havvind, er det vigtigt også at reducere udledningen fra forsyningskæder og drift. Det vil en fælles metode hjælpe os med, samtidig med at vi øger gennemsigtigheden for regeringer, investorer og leverandører, og gør det muligt at sammenligne på tværs af udviklere og projekter, siger Ingrid Reumert, Senior Vice President og direktør for Global Stakeholder Relations hos Ørsted.

Det første projekt, der leveres som en del af det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, vil:

  • 1. udvikle den første standardiserede metode, der gør udviklere i stand til at beregne udledningen fra deres havvindmølleparker i hele livscyklussen, herunder upstream-værdikæde, anlægsfase og driftsfase
  • 2. samarbejde med branchen om at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af data og fremme gennemsigtigheden i forsyningskæden
  • 3. identificere de vigtigste kilder til CO2-udledning i værdikæden og i havvindmølleparkens livscyklus.
  • Programmet starter officielt i januar 2023, og selve metoden forventes at være klar til brug for hele branchen i 2025.
  • Programmet er den femte tilføjelse til Carbon Trusts innovationsplatform inden for vedvarende energi, som består af en række forsknings- og udviklingsaktiviteter, herunder programmerne Offshore Wind Accelerator, Floating Wind Joint Industry Programme, Integrator og Offshore Renewables Joint Industry-programmet.

Kilde: Ørsted

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093