23948sdkhjf

To år efter indvielse af nyt flisværk er yderligere 10 MW flis på vej i Tønder

Tønder Fjernvarmeselskab tog for to år siden sit nuværende flisværk med en kapacitet på 3,75 MW samt en elkedel på 15 MW i brug. Nu er endnu mere flis på vej i det sønderjyske.

Økonomiudvalget i Tønder Kommune skal på næste møde tage stilling til et projektforslag, der omhandler et nyt flisværk med en kapacitet på 10 MW. En investering på rundt regnet 80 millioner for Tønder Fjernvarmeselskab.

Det skriver JydskeVestkysten

Årsagen til at det så kort tid efter indvielsen af det eksisterende anlæg er blevet nødvendigt at skalere op med et nyt anlæg er, at Tønder – indtil for få år siden – var udlagt som naturgasområde. Det betød blandt andet, at fjernvarmeselskabet ikke bare kunne bygge et nyt og stort flisværk i første omgang.

Regler, lovgivning og med naturgassen på retræte i Tønder gør, at det nu er muligt at bygge større.

- Med flisanlægget bliver det også muligt for Tønder Fjernvarme at udfase den sidste del af naturgassen, som grund/mellem last i deres varmeforsyning, fremgår det af sagsfremstillingen.

Nikker den politiske del af Tønder Kommune ja til anlægget vil det medføre en reduktion i udledningen af CO2 med 41.000 tons om året. 

Samtidig viser de samfundsøkonomiske konsekvensberegninger i projektforslaget, at der er fundet et samfundsøkonomisk overskud på ca. 21,3 mio. kr. over en betragtningsperiode på 20 år samt en selskabsøkonomisk nettobesparelse for varmeværket på ca. 8 millioner kroner om året. 

Tønder Fjernvarmeselskabs bestyrelse skal – hvis der sikres et politisk ja – tage stilling til byggeriet af flisværket på generalforsamlingen i marts.

Det forventes dog at anlægget allerbedste tilfælde kan stå klar til drift i 2025.

- Der er et langt stykke vej endnu. Der går helt sikkert mindst et par år, før anlægget står klar til drift. Det skyldes ikke mindst, at vi ikke er de eneste, der har tilsvarende planer, siger direktør for fjernvarmeselskabet Lars Rytter og peger på de flaskehalsproblemer, det kan give, når fjernvarmeværker og -nettet på samme tid skal udbygges over hele landet.

Tønder Fjernvarmeselskab råder ud over det eksisterende flisværk over elkedlen på 15 MW og et varmepumpeanlæg, der blev taget i brug i 2017. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: FLISVÆRK
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Bedste regnskab til dato fra rådgiverkæmpe og energiø-aktør
Lovforslag om direkte kabellinjer møder skepsis
Professor om åben dør-pause: Beklageligt, men nødvendigt
Dansk selskab klar med robot til vinge-reparation
Der var en, der var to, der var ni, der var ti ...
Efter brand: Crossbridge Energy indfører sikkerhedsbarrierer
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.555