23948sdkhjf

Millionstøtte skal finde konkrete løsninger på CO2-fangst og -lagring hos Fjernvarme Fyn og Fortum

Fjernvarme Fyn og Fortum Group indgik i begyndelsen af 2022 et strategisk partnerskab med ambitionen om at fange, anvende og lagre CO2 fra Fortums anlæg til behandling af farligt affald i Nyborg og fra Fjernvarme Fyns affalds- og biomassebaserede kraftvarmeanlæg i Odense. 

Nu har Erhvervsfremmebestyrelsen støttet projektet, der går under navnet Odin, med op til 10,6 millioner kroner fra REACT-puljen. 

Pengene skal gå til at arbejde videre med den næste fase i det fælles samarbejde. Her kommer det til at handle om en egentlig analyse af konkrete løsninger i henholdsvis Nyborg og Odense.  

- Klimaneutral fjernvarme er et kerneelement i Fjernvarme Fyns vision og ambition. Og det er et naturligt næste skridt på vores grønne rejse. Støtten fra Erhvervsfremmebestyrelsen hjælper med til at sikre, at vi får afsøgt alle de relevante tekniske og kommercielle løsningsmuligheder for opsamling, lagring og afsætning af CO2, siger administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig.

Væsentligt potentiale

I den første fase af, som netop er overstået, fik Fjernvarme Fyn og Fortum bekræftet, at der er et væsentligt potentiale og gode synergier i et fortsat samarbejde. Ambitionerne om at sikre en optimal udnyttelse af tilgængelige ressourcer og levere et væsentligt bidrag til et kommende klimaneutralt Fyn var derved intakte, hvorfor man valgte at ansøge Erhvervsfremmestyrelsen om midler til den næste fase. 

Hvis det fulde potentiale i projekt Odin realiseres, vil det bidrage væsentligt til alle pejlemærkerne i visionen for en dansk Power-to-X strategi og i opfyldelsen af Danmarks klimamål.

Forventningen er at parterne inden 2030 kan fange godt 340.000 ton CO2 i Odense og knap 140.000 ton CO2 i Nyborg, som er relateret til affaldsforbrændingen.

Efter 2030 er potentialet på længere sigt op mod 900.000 ton CO2, som kan fanges og lagres eller konverteres til bæredygtige ressourcer.

Erhvervsfremmebestyrelsen, under Erhvervsministeriet, støtter udviklingen af fremtidens grønne, innovative teknologier med midler indsamlet gennem REACT-EU-programmet. Indtil videre støtter bestyrelsen fem danske projekter, som alle bidrager til udviklingen af Power-to-X og brintteknologier i Danmark.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.593