23948sdkhjf

Kredsløb opfører energicentral til fjernkøling

Tilbage i februar stemte et enigt byråd for etableringen af et nyt selskab, der gør det muligt for det aarhusianske forsyningsselskab Kredsløb at tilbyde fjernkøling til virksomheder, industri og institutioner i Aarhus.

Med en ny aftale med to erhvervskæmper i form af Ejendomsselskabet Olav De Linde, med Danica Pension som slutinvestor, og Finn Bach Petersen har Kredsløb taget det første konkrete skridt i sit fjenkølingseventyr. 

Fra 2023 fjernkøles ejendommen for Finn Bach Petersen på Europaplads, mens Ejendomsselskabet Olav De Lindes Mindet får fjernkøling fra 2027.

Aftalerne betyder også at Kredsløb sætter gang i det indledende arbejde med at opføre en energicentral ved Aarhusværket, der skal forsyne området ved Sydhavnen med fjernkøling. Danica Pension vil via en mindre køleforsyning fra Aarhusværket blive forsynet med fjernkøling fra sensommeren 2023, indtil den færdige energicentral står klar.

Fra tegnebræt 

Adm. direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen glæder sig over, at man nu går fra tegnebrættet til konkret at hjælpe nogle af de helt store virksomheder med at imødekomme deres behov for køling med et alternativ til konventionelle køleanlæg.

- Der er et stort potentiale i at udnytte vores fjernvarmesystem til også at tilbyde fjernkøling som et pladsbesparende, driftssikkert, grønt og konkurrencedygtigt alternativ til lokale køleanlæg, og så giver det gode synergimuligheder for fx at udnytte overskudsvarmen i produktionen af fjernvarmen. Vi ser frem til at tage de første skridt i at indfri det potentiale sammen med to velrenommerede virksomheder, siger Bjarne Munk Jensen.

Flere følger trop

Inden de konkrete aftaler blev en realitet, har Kredsløb foretaget en større forundersøgelse for at afdække potentialet for fjernkøling i Aarhus. Resultatet viste generelt stor interesse for løsningen. Derfor forventer Kredsløb, at andre virksomheder snart vil følge trop.

- Vi har haft en konstruktiv og god dialog med forskellige parter af erhvervslivet om potentialet, og vi står selvfølgelig fortsat til rådighed for, at flere kan nå at koble sig på i 2023. Generelt ser virksomhederne god fornuft i at blive forsynet med fjernkøling, som de kender det fra fjernvarmen med de fordele, der følger med, siger Bjarne Munk Jensen.

Kredsløb forventer i løbet af de kommende år at have etableret et funktionelt fjernkølenet og have udbredt fjernkøling til store dele af Aarhus. I første omgang er det områderne omkring Sydhavnen, der får mulighed for at etablere forbindelse. Herefter forventes Aarhus Ø og Katrinebjerg at komme i fokus.

Opgaven med at færdigprojektere energicentralen ved Aarhusværket sendes nu i et EU-udbud.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Fjernkøling
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Semco Maritime bringer sin erfaring i spil på energiøen
Millionstøtte til udvikling af flydende substation
Spinder guld på hybridgeneratorer
Sådan sparer Aalborg-fabrik flere gigawatt
Naboer til energiøens omformeranlæg frygter byggestøj og usælgelige ejendomme
Sønderborg Forsyning forventer ekstra indsats fra Energistyrelsen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.532