23948sdkhjf

Markant flertal: Lokale skal have økonomiske fordele af vindmøller og solcelleparker i nærområdet

Et stort flertal af de politiske partier ønsker, at gevinsterne ved solceller og vindmøller i højere grad forbliver lokalt. Sådan lyder det i en ny valgrundspørge foretaget af Landdistrikternes Fællesråd

Når de grønne energianlæg i fremtiden skal placeres i de danske landskaber, skal naboerne til vindmølle- og solcelleanlæg tilgodeses i langt højere grad end i dag. 

Det er den samlede melding fra et flertal af de politiske partier i Landdistrikternes Fællesråds valgrundspørge.

Faktisk tilkendegiver 12 ud af 13 partier i rundspørgen at ville arbejde for at sikre lokal opbakning gennem lokale gevinster blandt andet i form af udviklingsinitiativer og i nogle tilfælde lokalt medejerskab.

Det oplyser Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

Og det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, at der på tværs af det politiske spektrum er enighed om at sikre lokal opbakning til fremtidens VE-anlæg.

- Den massive udbygning af vindmølleparker og solcelleanlæg, som vi kigger ind i, skal gå hånd i hånd med lokal opbakning. For vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis ikke vi har lokalbefolkningen med. Jeg er glad for at se, at stort set alle partier deler den opfattelse, siger han og tilføjer:

- Grundlæggende skal den grønne omstilling være med til at udvikle, ikke afvikle, landdistrikterne. Det kan vi gøre det ved at sikre flere fordele til lokalområdet, markant større bonusordninger til naboerne, udbyde medejerskab i form af f.eks. andele og generelt sørge for, at værdierne forbliver lokalt. Desuden bør lokalområdet inddrages i hele processen, som i øvrigt skal resultere i lokale udviklingsinitiativer.

Han nævner blandt rekreative områder, shelters og forbedring af adgangen til naturen lokalt.

- Til trods for, at udbygningen af vedvarende energi skal gå hurtigt, så er det nødvendigt at have lokalbefolkningen med hele vejen. Der skal være respekt for de demokratiske inddragelsesprocesser i forbindelse med opsætningen af vindmøller, solceller og andre energianlæg, ellers risikerer vi at se endnu større modstand, siger Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd arbejder på en række forslag til, hvordan man kan skabe opbakning hos lokalbefolkningen og sikre lokale gevinster, de vil blive præsenteret på den anden side af valget.

Om valgrundspørgen

  • I forbindelse med folketingsvalget 2022 har Landdistrikternes Fællesråd spurgt partierne ind til, hvad de mener om forskellige landdistriktspolitiske spørgsmål. Alle partier undtagen Frie Grønne har besvaret rundspørgen.
  • Se mere om spørgerunden her.

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094