23948sdkhjf

Ny undersøgelse: Største delen af 1.441.457 tons brint skal transporteres via rør

1.441.457 tons. 

Så meget brint regner branchen med, at der bliver produceret i 2030. Det viser en markedsdialog blandt nuværende og potentielle PtX-aktører, som Evida og Energinet har gennemført med Energistyrelsen som observatør.

Markedsdialogen er gennemført i samarbejde med KPMG. I alt har 70 brintprojekter i Danmark fra 28 virksomheder deltaget i besvarelsen. 

Det glæder Evidas strategi- og udviklingsdirektør, Peter Kristensen.

- Det er meget positivt, at så mange projekter har deltaget i markedsdialogen. Det er vigtigt for os, da vi på den måde sikrer, at vi er på omdrejningshøjde med markedets behov. Ved at være i løbende dialog med fremtidens PtX-aktører kan vi nemlig bedre udvikle og planlægge det bedst mulige grundlag for fremtidens brintinfrastruktur. Og det tyder på, at markedet er klar til at rykke, men at det kræver, at der er rør til at transportere brinten i og at de første projekter efterspørger brintinfrastruktur allerede fra 2025 og med en kraftig stigning frem imod 2030, siger Peter Kristensen. 

Markedet er klar

Formålet med markedsdialogen er at afdække, hvordan en brintinfrastruktur bedst muligt støtter op om både producenter og aftagere af brint for at give de bedste muligheder for udviklingen af en PtX-industri i Danmark.

Opbakningen til en brintinfrastruktur er stor, viser undersøgelsen. Her angiver cirka 96 procent, at de har et behov for en brintinfrastruktur. Knap 95 procent af producenterne og 70 procent af aftagerne af brint angiver, at brintinfrastrukturen er uundværlig eller styrker business casen væsentligt.

Desuden angiver hvert syvende projekt, at deres projekt ikke bliver til noget uden en brintinfrastruktur. Her er det især de større brintproduktionsprojekter, der har svært ved at blive realiseret uden en infrastruktur, hvilken kan betyde en halvering af den forventede brintproduktion i 2030.

- Aktørerne har sendt et klart signal om, at vi om få år skal være klar til at understøtte brintproduktion i helt stor skala. Foruden forsyning af et voksende hjemmemarked kan brintinfrastruktur blive vigtig – både for at anlæggene kan producere fleksibelt efter vind og sol, og for at de kan afsætte brint på det store tyske marked. Realiseres elektrolyseanlæg i den størrelse, som er indmeldt i markedsdialogen, ligner det som minimum en fordobling af det danske elforbrug. Fleksibelt elforbrug i den skala kan blive vigtig for balanceringen af et 100 procent grønt energisystem, og derfor er det afgørende, at den fremtidige brintinfrastruktur bliver tænkt godt sammen med udviklingen i det øvrige energisystem, siger Michael Linnemann, afdelingsleder i Systemperspektiv i Energinet.

Markedsaktørerne forventer desuden, at 87 procent af brintproduktionen fra 2030 og frem transporteres via rør.

Et alternativ til at transportere brinten i rør er lastbiltransport. Flere af de interviewede projekter påpeger dog, at denne mulighed ikke giver mening af både logistiske og omkostningsmæssige årsager på grund af de store mængder brint, der skal transporteres.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Evida brintinfrastruktur
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.672