23948sdkhjf

Danmarks største og smukkeste bionaturanlæg

Den landmandsejede leverandørforening Sydvestjysk Biogas og Naturgas Fyn indgår samarbejde om etablering af et fælles bionaturgasanlæg ved Korskro i Esbjerg Kommune.
Sydvestjysk Biogas, SVB, har siden 2008 arbejdet for at etablere et fællesejet biogasanlæg og ser samarbejdet mellem SVB og Naturgas Fyn som en vigtig milepæl mod etableringen af anlægget, der forventes driftsklar i 2014 - forudsat at der ydes anlægstilskud. Anlægget til et trecifret millionbeløb skal årligt aftage og behandle ca. 650.000 ton gylle heraf omkring 65.000 tons gylle fra økologiske landmænd. Det skriver Naturgas Fyn i en pressemeddelelse.

Når anlægget står færdigt, vil det ud over at producere ca. 15 mio. kubikmeter grøn bionaturgas til forbrugerne, også give en bedre udnyttelse af næringsstofferne for landmændene, og den afgassede gylle kan spredes næsten lugtfri på markerne.

Ifølge Naturgas Fyn vil bionaturgassen fra anlægget gøre 8.000 gasforbrugende husstande uafhængige af fossile brændsler. Og samtidig bliver åer og vandløb sparet for ca. 460.000 kilo kvælstof og atmosfæren i øvrigt for ca. 23.000 ton CO2. Det svarer til, at ca. 2.500 danskere gøres CO2-neutrale.

Mange jobs i smukt byggeri
Byggeriet af anlægget forventes at gå i gang i 2013, men også inden da vil der være et stort behov for arbejdskraft og lokale kompetencer, fremgår det af pressemeddelelsen.

Ud over en gevinst for omgivelser og miljø estimeres samarbejdet til at kunne generere op mod 150 årsstillinger i bygge- og anlægsfasen og efterfølgende ca. 25 blivende stillinger i Esbjerg-området.

SVB har igennem hele projektforløbet lagt stor vægt på anlæggets fysiske fremtræden, så det kan indgå i de naturlige omgivelser i området, og på et tidligt tidspunkt i forløbet fik SVB tilsagn om midler til arkitektbistand fra RealDania. Samarbejdspartnerne forventer derfor, at anlægget får et markant anderledes udseende end traditionelle biogasanlæg og dermed bliver Danmarks ”smukkeste”.

Stor interesse for projektet
Gyllegrundlaget for anlægget sikres gennem 130 landmænd fra nærområdet, der som medejere og leverandører af gylle har en stor indflydelse på anlæggets effektivitet.

- For os har det været en vigtig faktor, at finde en samarbejdspartner der kan sikre den fornødne fremdrift for projektet. Valget faldt på Naturgas Fyn der har de rette kompetencer og vist det fornødne engagement for at sikre realiseringen af projektet. Vi har hele tiden haft stor lokal interesse både fra Esbjerg Kommune og de lokale landmænd. Vi er endda i den situation at interessen er så stor, at vi har mange landmænd der står på venteliste for at levere gylle til anlægget. Så det glæder mig, at vi nu kan komme i gang med at etablere Danmarks ikke bare største, men måske også smukkeste bionaturgasanlæg, siger Kaj Kristensen, bestyrelsesformand, Sydvestjysk Biogas.

Også Naturgas Fyn, der har et erklæret mål om at være involveret i op mod 75 procent af den danske produktion af bionaturgas, glæder sig over, at projektet nu kan realiseres.

- Det er vigtigt med lokal forankring og muligheder for udvikling og vækst i lokalsamfundet. Begge dele er tydeligvis til stede i det her projekt. Da projektet samtidig også er en vigtig brik i det store puslespil, der skal sikre, at vi alle sammen når regeringens grønne 2020-mål, vakte det derfor med det samme vores interesse. Fra Naturgas Fyn glæder vi os over at kunne præge denne udvikling, og vi ser frem til samarbejdet med Sydvestjysk Biogas, siger Bjarke Pålsson, adm. direktør for Naturgas Fyn.

Værd at vide:
Sydvestjysk Biogas er etableret i 2008, og der er i dag ca. 130 andelshavere med i alt 32.000 dyre-enheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.531