23948sdkhjf

GreenLab og Evida kobler søstjerne-fabrik på første rørførte brint-infrastruktur

Evida, Vestjyllands Andel og GreenLab anlægger nu det første rørførte brintinfrastruktur, HySymbiosisNet, i et testområde, der skal forbinde GreenHyScale-projektets brintproduktion og forbruget hos Vestjyllands Andels “Søstjernefabrik” hos GreenLabs industripark i Skive.

Ved at igangsætte denne teststrækning tager projektparterne et vigtigt skridt til en mulig realisering af dansk brintinfrastruktur, der samtidig er et led i det forberedende arbejde frem mod, at den endelige rolle- og ansvarsfordeling for fremtidens brintinfrastruktur falder på plads.

- Vi ser meget frem til at bevæge os væk fra skrivebordsundersøgelserne og tage skridtet videre i den rivende udvikling inden for den danske PtX- og brintsektor. Det bliver Evidas første rørførte brintinfrastruktur, der skal være med til, at vi bliver klar til at understøtte fremtidens behov for transport af brint, siger Kim Søgård Bering Kristensen, Evidas administrerende direktør.

Der bliver tale om en teststrækning på 0,5 km., og den første brint forventes at flyde igennem røret i 2023.

Mulighed for udvidelse

Rørstrækningen vil til en start forbinde Power-to-X projektet GreenHyScales brintproduktionsanlæg i GreenLab og Vestjyllands Andels “Søstjernefabrik”, som kan bruge brinten som alternativ til naturgas og hermed fortrænge fossile brændsler ved indirekte elektrificering.

På sigt skal strækningen udvides, når de næste brintproducenter og -forbrugere hos GreenLab får et brintbehov. 

- Vi er stolte af, at vi i fællesskab med projektpartnerne går forrest for at få etableret en Power-to-X drevet brintinfrastruktur i Danmark. Derudover et det vigtigt for os at få skabt en cirkulær økonomi i GreenLab, hvor PtX er iscenesat i en klyngemodel på tværs af sektorer. På denne måde kan vi på endnu bedre vis understøtte partnerne i vores grønne industripark. , siger Christopher Sorensen, CEO, GreenLab.

Stort potentiale

På den såkaldte ”Søstjernefabrik”, som har været en del af GreenLab siden 2018, forarbejder Vestjyllands Andel marineråvarer til lokalt produceret protein. Og grovvareselskabet ser et stort potentiale i at bruge brint som grønt energi-alternativ til nogle af de industrielle processer.

- Jo flere alternative forsyningslinjer, vi har i vores energiforbrug, jo mere risiko tager vi ud af produktionen. Derfor glæder vi os over at være en del af HySymbiosisNet-projektet, fordi det samtidig er i god tråd med Vestjyllands Andels ambitioner om at levere grønne løsninger til vores medlemmer og dansk landbrug i almindelighed. Ydermere er vores engagement i projektet i naturlig forlængelse af beslutningen om at bo i GreenLab. Dette er forhåbentlig startskuddet til at etablere endnu flere cirkulære løsninger på tværs af industriparken, lyder det fra Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel.

Bag om brint-projektet

Partnerne bag HySymbiosisNet er Evida, GreenLab, Vestjyllands Andel, GreenHyScale. I første fase skal der etableres ca. 500 meter stålrør inklusiv en modtager- og afgangsstation ved hhv. Vestjyllands Andel som forbruger og GreenHyScale som producent.

GreenHyScale er et €30 MIO EU-støttet Power-to-X projekt, der har til formål at afsøge, hvordan grøn brint kan produceres I stor skala. Målet er et 100 MW elektrolyseanlæg, der skal bygges I GreenLab, men kunne repliceres I hele verden. Læs mere om projektetet og projektpartnerene her: https://greenhyscale.eu/

Vestjyllands Andel er Danmarks tredje største andelsgrovvareselskab med en årlig omsætning på 2,8 mia. Kr. Med fokus på praktisk innovation udvikler og leverer selskabet kvalitetsfoderløsninger til flere end 4.000 medlemmer. Samtidig investerer og engagerer Vestjyllands Andel sig i den grønne omstilling - under behørig hensyntagen til klima, vandmiljø, fossil reduktion og dansk landbrug. I dén henseende er “Søstjernefabrikken” i GreenLab, hvor diverse råvarer fra havet og fjorden forarbejdes til lokalt producerede proteiner, et af flere eksempler herpå.

Kilde: GreenLab

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.629