23948sdkhjf

Sagspukkel vokser og vokser: - Det er mere alvorligt end vi troede

Man skal have udstrakt tålmodighed, hvis man har en ansøgning i bunken med samlet 800 ansøgninger og tilladelser, der skal fornys.

I Nørresundby i Nordjylland kan mængden af drikkevand ikke følge med de tusindvis af boliger, der skal bygges på sigt. Flere andre almene vandværker i omegnsbyerne har heller ikke vandindvindingstilladelser, der er store nok til at forsyne de nye borgere, som de nye lokalplaner åbner mulighed for. Desuden venter virksomheder i årevis på svar om ansøgninger om boring til markvanding.

Men det er ikke bare vandmangel og pesticider i boringer, der stopper vandindvindingen. En voksende sagspukkel hos Klima- og Miljøforvaltningen i Aalborg Kommune med ansøgninger om vandindvindingstilladelser til alt fra drikkevand til mennesker og dyr, markvanding og til virksomheders produktion samt fornyelse af tilladelser sætter en usynlig prop i.

På nuværende tidspunkt er der 200 ansøgninger om vandindvinding, og dertil er der 600 vandindvindingstilladelser, som er udløbet og skal fornyes. Heraf vedrører 300 af sagerne områder som havevanding, som er enklere og hurtigere at behandle.

- Det er ikke mindre alvorligt, end vi troede, men snarere mere alvorligt, siger klima- og miljørådmand Per Clausen (EL).

Rådmanden kan ikke sige, hvor mange sager, der omhandler drikkevand, men at ansøgninger om drikkevand til mennesker prioriteres højest.

Komplicerede sager

- Det er en del af det. Det er derfor, at det kan være svært at sige, hvor længe det tager. For de sager der handler om drikkevand er typisk mere komplicerede, end de sager der handler om markvanding, siger Per Clausen.

Ved årets budgetforhandlinger vil man bede om flere ressourcer til området.

Ifølge rådmanden ønsker man konkret bevilling til to nyansættelser. Plus at man i en periode på et til to år gerne vil bruge overførte midler til at ansætte yderligere en medarbejder .

40 sager om året

- Det vil betyde, at vi kan nedbringe sager, der ligger i puklen med op omkring 40 sager om året. Vi vil i hvert fald kunne komme i gang, og det vil betyde, at den tid, der går fra, at man afleverer en ansøgning til den bliver behandlet, bliver reduceret.

Allerede i dag skal man have udstrakt opmærksomhed, hvis man har en ansøgning i den voksende bunke.

- Som det er nu, så vokser puklen faktisk hvert eneste år.

Så selvom man får de her penge, så vil der gå en del år, før det er nedbragt?

- Det er korrekt, at det vil tage nogle år. Men som situationen er lige nu, så vokser bunken hvert år, så vi skal faktisk bruge en medarbejder for at komme på niveau og behandle lige så mange sager, som der kommer ind.

Øget bevilling

Han håber, at en øget bevilling til flere medarbejdere kan "bringe ventetiden ned på noget, der er til at have med at gøre".

Hvad siger du til, at der ligger så mange sager, og at man ikke har været i stand til at følge med?

- Det er rigtigt ærgerligt.

Han tilføjer, at der i 2018 blev en medarbejder mindre til området, fordi en periode med ekstra midler stoppede.

Steget i 10 år

- Antallet af sager er steget år for år i de sidste 10 år, siger Per Clausen, der peger på, at forvaltningen i årevis har bedt om flere penge.

Han peger også på, at man har været i gang med at indføre it-systemer, der kan behandle sagerne hurtigere.

Hvordan kan det her opstå. Set udefra kan det virke underligt, at der kan komme til at ligge så stor en pukkel på op mod 800 sager?

- Som jeg har fået det refereret fra folk, der har siddet i udvalget tidligere, så har man op til budgetforhandlingerne i de sidste tre til fire år snakket om, at det her var et kæmpe problem, og at man skulle gøre noget ved det. Så har man taget det med til budgetforhandlingerne, og så er det ikke blevet prioriteret, siger Per Clausen.

Han understreger, at man i årevis har bedt om pengene.

Flere borgere og forurening

- Sagen er, at vi har bedt om rigtig mange penge, som vi ikke har fået, selvom vi har henvist til, at vi simpelthen ikke var i stand til at følge med i forhold til de krav og ønsker, der er om at lave mere drikkevandsindvinding både fordi, at der kommer flere borgere, men også, fordi at der er nogen steder, hvor vandet bliver forurenet.

Per Clausen mener dog også, at det er ærgerligt, at man fra forvaltningens side over årene "ikke har fået synliggjort hvor alvorlig den her situation var".

Har I gjort nok for det efter din mening?

- Det har vi jo ikke gjort nok opmærksom på, når dem der har truffet beslutningen ikke har opdaget det. jeg tror, at vi tidligere skulle have været tydeligere på det.

Næstformand i klima- og miljøudvalget og gruppeformand for Venstre Daniel Borup ærgrer sig over sagspuklen.

- Forvaltningen har bestemt ikke været dygtige nok til at håndtere de her sager. I de sidste år har Venstre forsøgt at prioritere vandindvindingstilladelserne ved budgetterne, og kun et enkelt år er det lykkes os at få afsat penge, siger Daniel Borup.

Han peger på, at forvaltningen i mange år har vidst, hvad man kiggede ind i.

- Ikke tilfredsstillende

- Det har overhovedet ikke været tilfredsstillende, det der er sket, for området trænger til ressourcer, siger næstformanden.

Han mener ikke, at det er godt nok, at borgere skal vente flere år på en tilladelse til markvanding.

Der er små erhvervsdrivende og landmænd, som risikerer at miste deres virksomhed på baggrund af, at de simpelthen ikke kan få lov til indvinde vand til deres erhverv.

Nye arbejdsmetoder

Venstre mener også, at man skal gøre tingene markant anderledes og se på, om der kan laves en fastrack-løsning på de vigtigste sager eller nye arbejdsmetoder, hvor hurtigere kan behandle sagerne.

Hvem har ansvaret for det her - forvaltningen eller byrådet?

- Jeg tror, at det er todelt. Selvfølgelig har forvaltningen et ansvar for at gøre opmærksom på den pukkel, som de ser i fremtiden. Men byrådet har et lige så stort ansvar for at tage det seriøst og få ansat de midler, der er brug for.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) mener, at sagspuklen er voldsom.

- Det er en stor sagspukkel, og den er for stor, og ventetiden er for lang, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han tilføjer, at der ikke er nogen tvivl om, at der er en udfordring, som man skal se på ved budgetforhandlingerne.

Per Clausen har nævnt, at forvaltningen i årevis har bedt byrådet om flere penge, så hvem har ansvaret?

- De fik bl.a. tilført penge sidste år, men der er altid i en budgetdrøftelse mange forskellige behov, som skal måles op mod hinanden. Og det er jo brede forlig, hvor stort set alle partier er indgået, inklusiv Enhedslisten selv.

Direktør i Danske Vandværker Susan Münster oplever, at der generelt ventetid på behandling af vandindvindingstilladelser, men at der er forskelle, alt efter hvor man er i landet.

- Der er et efterslæb på det. Du får vandindvindingstilladelserne for en periode, og så skal de fornys, siger Susan Münster.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109