23948sdkhjf

Eurowind Energy samler 2,5 GW landbaseret energi i fem store energicentre: Her skal de ligge

Eurowind Energy har nu udpeget de områder, hvor selskabet over de kommende år vil arbejde på at realisere 2,5 GW landbaseret energi.

Det handler om Energipark Aalborg, beliggende ved Nordjyllandsværket i Aalborg, suppleret med strøm fra møller i Brønderslev Kommune. De fire andre projekter er Nørrekær Enge II i Vesthimmerland og Aalborg kommuner, Energipark Overgaard i Randers Kommune, Energipark Gasse Hede og Vollum Enge i Tønder Kommune.

Eurowind Energy har allerede indgået aftaler med lodsejerne om brug af jorden på alle fem projekter. 

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

- Vores udgangspunkt er altid, at vi har sikret rettighederne til at bruge jorden, så vi har noget konkret at fortælle. Vi er nu kommet så vidt på alle fem projekter, at vi kan dele de større perspektiver ved vores energicentre. Fælles for projekterne er, at de er meget mere end endnu en vindmøllepark. Det bliver store centre, hvor den grønne energi produceres og forædles i meget betydelig skala, siger CEO Jens Rasmussen hos Eurowind Energy. 

Vind, sol, batterier og PtX - og måske biogas

Eurowind Energy planlægger efter, at alle fem projekter minimum kommer til at indeholde vindmøller, solceller, batterier og PtX (brintproduktion). Derudover arbejdes der på, hvordan biogas og forædling af brint kan blive en del af anlæggene.

- Solceller og vindmøller vil altid være udgangspunktet for os. De producerer den grønne strøm, der skal bruges i de andre dele af energicenteret. Den del er på plads. Vi arbejder også med batteriteknologi, fordi vi på den måde kan levere balanceydelser til elnettet. Vi har allerede testet batterier, og vil udføre flere tests ved vores anlæg ved Greenlab Skive. Vi regner også med elektrolyse som en del af alle vores energicentre og vores mellemstore energiparker. Vi er relativt langt i arbejdet med PtX som en naturlig del af en park, siger Jens Rasmussen.

Eurowind Energy arbejder samtidig med at få biogas og de næste trin af forædlingen af brint med, som en del af energicentrene.

- Der er et stort behov for mere lokalt produceret biogas i kombination med grøn strømproduktion. Vores udgangspunkt er altid den grønne strøm, men mere biogas vil være med til at udfase brugen af russisk gas og naturgas fra Nordsøen. Vi mener i øvrigt, at det erbedre for jorden at bevare alle næringsstoffer gennem forgasning i stedet for at brænde halm og andre afgrøder. Afbrænding fjerner næringsstofferne helt. Med hensyn til forædling af brint, så vil det jo være smart at udføre processen i nærheden af en CO2-kilde som biogas, siger  Jens Rasmussen.

Eurowind Energy har opført flere hybridparker med både solceller og vindmøller i Danmark. Det er allerede under planlægning at opgradere disse parker til energicentre i løbet af få år.

Dialog og solceller

Men som udgangspunkt er det de fem omtalte energiparker, der er i fokus. De befinder sig lidt forskellige steder i processen. 

Energipark Overgaard er allerede Danmarks største landvindmøllepark, og her er der ansøgt om plangrundlag for mere end 700 hektarer solceller. 

For Nørrekær Enge II, Gasse Hede og Vollum Enge projekterne er Eurowind Energy i dialog med kommunerne, mens planprocessen er undervejs i Aalborg og Brønderslev.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.626