23948sdkhjf

Industrien spytter selv i kassen til bølgeenergi, lettere vindmøllevinger, kontaktfri inspektion og energiøer

Fra sensommeren skyder Energy Cluster Denmark gang i fire projekter støttet af EUDP. 

Rundt regnet pumpes der 100 mio. kroner ind i de fire projekter. Samlet set støttes de med godt 60 mio. kroner, og herudover bidrager industrien selv med mere end 40 mio. kroner.

- De fire projekter favner den grønne omstilling fra flere indgange, og vi glæder os meget til at løfte opgaven sammen med vores medlemmer, siger Christian Boysen, Project Director i Energy Cluster Denmark og tilføjer:

- Industriens engagement i projekterne er helt afgørende. Vi arbejder med efterspurgt innovation, og det er et vigtigt udtryk for efterspørgslen, at industrien selv har noget på spil og hånden på kogepladen, siger Christian Boysen.

Med de nye projekter er medlemmernes projektportefølje i Energy Cluster Denmark nu på 2,8 mia. kroner.

Sektorkobling og energiøer

De fire innovationsprojekter er alle fokuseret på vedvarende energi. 

I det første projekt Offshore Energy Hubs er sektorkobling omdrejningspunktet. Her skal der udvikles tekniske løsninger til verdens to første energiøer. 

Innovationsprojektet skal levere styringsløsninger til stabil og robust drift af energiøerne samt kost-effektivt design af offshore vindparker i samspil med Power-to-X. 

Her medvirker blandt andre Energinet, Ørsted, DTU Wind Energy and Energy Systems, AAU Energy, Siemens Gamesa og Green Hydrogen Systems.

Vindmøllevinger på vægten

I Innovationsprojektet OptiCore Platform fokuserer partnerne på udvikling og prototypedemonstration af en ny digital designplatform til at reducere vægten i vindmøllevinger med to procent. 

Samtidig vil det demonstrere et paradigmeskift på design, materialeforbrug og fremstillingsprocesser. 

Projektpartnerne tæller blandt andet Nordex, Siemens Gamesa, Gurit og DTU Mekanik.

Kontaktfri inspektion

Automatiseret, kontaktfri inspektion af skader på møllevinger i noget nær realtid vil betyde positiv disruption af den nuværende mandskabstunge inspektion. 

AQUADA-GO-innovationsprojektet vil bruge termografi og computerberegninger til at analysere havvindmøller – uden at standse vingerne først. Ambitionen er at fuldskalateste prototypesystemet på RWE-ejede havvindmølleparker, og potentialet er at spare mindst 50 procent af omkostningerne til inspektion.

 Udover RWE medvirker Quali Drone og DTU Wind Energy and Energy Systems.

250 MW bølgekraft

Endelig er der givet tilsagn om støtte til at udvikle 250 MW bølgekraft i den danske Nordsø før 2030; et innovationsprojekt, hvor man vil se på potentialerne i at udvikle verdens første 250 MW bølgeenergianlæg og kombinere det med havvind. 

Bølgeteknologivirksomheden Exowave har fået tildelt 14 mio. kr. til udbygning af et demonstrationsanlæg op til 100 kW på 14 meters vanddybde i Nordsøen. 

- Vi er meget glade for, at også næste fase af vores teknologiudvikling skal forankres i Danmark. [...] Exowave har en eksponentiel udviklings- og læringskurve i målet om at nå 250 MW bølgekraft i Nordsøen i 2030 og involverer de mest erfarne og visionære specialkompetencer inden for offshore, grøn energi og ny teknologi, har Martin Dahl, bestyrelsesformand i Exowave, tidligere fortalt til Ritzau. 

Projektet gennemføres i et tæt samarbejde mellem Exowave og AAU Build og en række andre partnere.

Støtte i kroner og øre

  • Offshore Energy Hubs: Samlet projektsum 38,9 mio. kroner, EUDP-støtte 27 mio. kroner.
  • 250 MW bølgekraft: Samlet projektsum 26,5 mio. kroner, EUDP-støtte 14 mio. kroner.
  • OptiCore Platform: Samlet projektsum 17,8 mio. kroner, EUDP-støtte 9 mio. kroner.
  • AQUADA-GO: Samlet projektsum 17,8 mio. kroner, EUDP-støtte 7,5 mio. kroner.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11