23948sdkhjf

Minister vil ikke tage stilling til geotermi-kritik

Det er kommunernes problem at undersøge om geotermi-projekter er rentable ud fra et klimamæssigt synspunkt.
Energiministeren vil ikke forholde sig til beregninger, der viser, at varme fra underjordiske kilder giver højere CO2-udslip. Det skriver Ingeniøren.

Energieksperten Klaus Illum, ECO Consult, har i et brev til klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard efterlyst beregninger for, at udnyttelse af geotermisk varme rent faktisk mindsker CO2-udslip og brændselsforbrug i det danske energisystem. Og i fald sådanne beregninger ikke eksisterer, har han i samme skrivelse efterlyst grundlaget for regeringens støtte til geotermi-projekterne.

Læs også: Energiekspert: Hvorfor bruge millioner på geotermi?

Nu er svaret så kommet fra ministeriet:

- Det er kommunernes hovedpine at dokumentere, at geotermi-projekter, der henter varmt vand til fjernvarme op fra kilometerdybe boringer i undergrunden, giver lavere CO2-udslip, lyder svaret fra ministeriet ifølge Ingeniøren.

Snæversynet analyse
Ifølge Klaus Illum er problemet, at de geotermiske anlæg erstatter kraft-varme-værker, der producerer både strøm og varme. Strømmen skal derfor produceres på andre værker, og det bliver i praksis med kulkraft.

Så selv om de interne CO2-regnskaber, i de kommuner boringerne finder sted, ser positive ud, så stiger CO2-udslippet andre steder i landet. Det skriver Ingeniøren.

I svaret til Klaus Illum skriver kontorchef, Martin Hansen, ifølge Ingeniøren, at før kommunerne kan godkende konkrete gerotermi-projekter i henhold til Varmeforsyningsloven, skal der foreligge en samfundsøkonomisk analyse, hvor reduktioner af brændselsforbrug og CO2-besparelser er opgjort.

Men den kommunale analyse fra Skive, hvor Klaus Illum selv bor, siger ikke noget om CO2-udslippet på landsplan.

- Den siger noget om, hvordan CO2-udslippet i kommunen bliver. Det bliver mindre. Det er indlysende, når man bruger træflis, og det regnes som CO2-neutralt, eller geotermi til fjernvarme i stedet for naturgas. Det behøver man ikke at regne på, siger energieksperten til Ingeniøren.

Klaus Illum fastholder sin kritik af geotermi, og ministeren kan godt forvente et svar fra energieksperten i den nærmeste fremtid.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078