23948sdkhjf

Industrien undres: Fjernvarmerør bliver jo ikke gravet ned i morgen

Husstande med gasfyr skal konverteres til enten fjernvarme eller varmepumpe, og det skal gå rigtig stærkt, lyder det fra regeringen.

Regeringen præsenterede tirsdag formiddag sin plan for, hvordan naturgas udfases helt frem mod 2028.

Det indebærer, at alle naturgasforbrugere inden årets udgang skal have klar besked på, om de kan blive koblet på fjernvarme, eller om de skal ud og investere i en varmepumpe.

Hos Varmepumpeindustrien, der repræsenterer producenter og leverandører af varmepumper i Danmark, ser man selvfølgelig frem til, at op mod 200.000 gaskunder nu tilskyndes til at skifte til en varmepumpe.

Mere end de aktuelle prisstigninger på gassen allerede har gjort.

Men fremgangsmåden undrer umiddelbart Lars Abel, der er sekretariatschef for Varmepumpeindustrien.

- Vi undrer os over, at Regeringen melder planen ud og så lægger over til kommunerne at stå for at afdække mulighederne og give svar om fjernvarme, siger Lars Abel.

- Mange vil jo komme i den situation, at de får det svar, at ja, de kan komme på fjernvarmenettet, men først i 2027 eller 2028. Hvad skal de så gøre i den mellemliggende periode?, spørger Lars Abel.

Bliver ikke gravet ned i morgen

Et flertal i Folketinget vedtog allerede tilbage i slutningen af 2020, at udfase olie- og gasfyr gradvist og erstatte med enten fjernvarme eller varmepumper. I den mellemliggende periode er salget af varmepumper steget markant.

Sidste år blev der solgt 23.903 varmepumper herhjemme. Ifølge en prognose kan det tal vokse med 50 procent for i år.

Regeringen vurderer i sit udspil, at op mod 30 til 50 procent af de nuværende 400.000 gaskunder kan skifte til fjernvarme. Ifølge Regeringens skøn vil det for omkring 20 procents vedkommende være fordelagtigt at skifte til en varmepumpe.

- Men man skal bare huske på, at de fjernvarmerør ikke bliver gravet ned i morgen. Til gengæld kan man med varmepumper hurtigt få konverteret en masse husstande væk fra Putins gas og over på grøn strøm, siger Lars Abel.

Kommenter artiklen (4)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109