23948sdkhjf

Tønder gør plads til 125 nye vindmøller og 1500 hektar sol

Klima-, vækst-, og udviklingsudvalget i Tønder Kommune er blevet enige om præmisserne for en meget ambitiøs VE-strategi, og sender 22 VE-projekter til videre politisk behandling. 

Projekterne er en blanding af sol-, vind- og hybridprojekter og  er lægges op til, at der de kommende år arbejdes politisk for at rejse minimum 100 og maksimum 125 nye vindmøller (svarende til ca. 500-650MW), samt maksimum 1500 hektar solceller (svarende til ca. 1275 MW).

- Med udvalgets præciseringer af de politiske retningslinjer for VE vedtaget i 2020, skaber vi et solidt politisk fundament for den grønne omstilling i Tønder Kommune og åbner for store investeringer i vores kommune i de kommende år. Vi har formuleret en ambitiøs og meget konkret målsætning for produktion af vedvarende energi, siger  Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen, der er formand for Klima-, vækst-, og udviklingsudvalget.

Lokal udvikling og vækst

Selvom grøn omstilling og klimaet har topprioritet, er det afgørende for Klima, - vækst-, og udviklingsudvalget, at VE-produktionen løbende bidrager væsentligt til lokal udvikling, vækst, jobs og bosætning.

For eksempel ved at de enkelte VE-projekter i Tønder Kommune udbyder mindst 40 procent af det samlede projekt til lokale borgere og virksomheder, og tillige bidrager til lokale fonde, og en almen udviklingsfond der nu tages initiativ til at oprette.

- Det er meget vigtigt, at projektejerne tænker lokalområdets borgere med ind i deres planer, både fordi det giver borgerne en økonomisk gevinst, og fordi man som borger gerne vil føle sig inddraget i projekterne, derfor er vi glade for at lokale vejledende afstemninger indgår, siger Martin Iversen, der er Venstres udvalgsmedlem i Klima, - vækst-, og udviklingsudvalget.

Et bredt samarbejde

De fem medlemmer i udvalget er enige om, at hvis der for alvor skal trykkes på speederen til den grønne omstilling, så skal der etableres et bredt samarbejde på tværs af mange interessenter som for eksempel Tønder Forsyning, Sydtrafik, lokale varmeværker, energitunge virksomheder, lokalråd, Erhvervsråd og Grønt Råd m.fl.

- Der ligger et enormt potentiale i den grønne omstilling - både klimamæssigt og økonomisk. Og derfor er det vigtigt, at vi får så mange relevante, lokale aktører som muligt til at blive del af projekterne. Der skal skabes en følelse af lokalt ejerskab, fortæller Henrik Frandsen fra  Tønder Listen.

Klima, -, Vækst-, og Udviklingsudvalgets medlemmer har sendt præciseringerne til de politiske guidelines for VE i Tønder Kommune videre til Økonomiudvalget sammen med 22 VE- ansøgninger. Disse skal herefter drøftes endeligt på Kommunalbestyrelsens møde den 31. marts, 2022.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078