23948sdkhjf

Her smøres kædeskraberne med spildevand

På renseanlægget Bjergmarken ved Roskilde har forsyningsselskabet Fors opgraderet anlægget med komplette sæt af plastkædeskrabere sammen med trækstationer og plastkædedrift i anlæggets ni efterklaringstanke.

De gamle kædeskrabere var efter 25 års drift ved at være udslidte.

- Det var rettidig omhu at skifte de gamle ud nu. Samtidig var det blevet svært at skaffe reservedele. I princippet er det en 1-til-1 udskiftning, men de nye kædeskrabere er med glideskinner, hvor de gamle var med hjul. Det gav flere sliddele, som skulle udskiftes. Den opgraderede version er oppe at køre nu og lever fuldt op til vores forventninger, siger Lars Lund Schjødt, der er Teamleder hos Fors.

Det er Krüger, der har leveret og installeret alle kædeskraberne i samtlige ni efterklaringstanke. Kædeskraberne er udviklet og produceret af det svenske firma Hydria Water (tidligere VA Teknik).

Effektiv skrabning

Kædeskraberne har altid været af plast og af samme producent, men tidligere brugte man metalkæder i trækstationerne til at trække kæder og glasfiberskrabere i hvert bassin. Trækstationerne var installeret i indkapslede oliebade og var besværlige at håndtere i forbindelse med service. Det gav et dårligt arbejdsmiljø, ligesom der var risiko for forurening af bassinvandet.

Ved at udskifte stålkæderne på trækstationerne med en plastudgave slipper man blandt andet for at smøre kæderne i oliebade. De nye plastkæder bliver simpelthen smurt af vandet.

- Plastkædeskraberne foretager en meget effektiv skrabning af slam, sand eller fedt og tilpasses det enkelte anlæg. Samtidig er der stort set intet vedligehold. Måske skal der tages et led ud af kæden, men det er også alt, siger Søren Juul Hansen, der er salgschef hos Krüger.

Skraberne i efterklaringstankene på Bjergmarken er 45 meter lange, 7 meter bredde og 8 meter dybe. Processen kører normalt 0,7 meter pr minut og konfigureres med antallet af skrabere inden levering. Det er samtidig muligt at lave overvågning af kædeskraberne, som styrker den daglige drift.

- Styringen af installationerne er enkel og materialets lave vægt gør, at man kan bruge en relativt lille motor til at trække kæderne. Motoren, der trækker kæderne i Bjergmarken, er kun på 0,18 kW, så der er lavere udgifter til drift og vedligehold. De nyudviklede trækstationer har samlet et lavere energiforbrug end de gamle, siger Søren Juul Hansen.

Reduceret plastforbrug

Kædeskraberne kan installeres enten med bundskrabning, klaringstanke og sandfang eller ved afskrabning på vandoverfladen i fedtfang. Skraberne bruges både på for- og efterklaringstanke til at skrabe og samle slammet, så det kan sendes videre til efterfølgende slambehandling.

Kædeskraberne af plast slides kun ganske lidt, selv om de udfører deres funktion i et udfordrende miljø. Hver enkelt skraber glider på en glidesko i hver side af bassinet.

Samtidig er brudstyrken ved plastkæderne på cirka samme niveau som metalkæder.

Den nuværende udformning er et resultat af et konstant fokus på udvikling af komponenter, så klimaaftrykket løbende bliver reduceret.

- For eksempel har vi reduceret plastforbruget i glideskoene med 45 procent uden at forkorte levetiden, siger Ellen Gremo, der er marketingschef hos Hydria Water.

Krüger har installeret kædeskrabere i plast fra Hydria Water på en lang række renseanlæg bl.a. i Faxe, Helsingør, Nakskov, Melby, Frederikshavn, Nyborg, Roskilde, Viborg og på de københavnske anlæg Lynetten og Damhusåen.

Renseanlægget Bjergmarken i Roskilde håndterer dagligt spildevand for ca. 56.000 kunder.

Anlægget er normalt belastet mellem 70% - 90%. Under Roskilde Festival håndterer anlægget spildevand for ca. 150.000 personer, svarende til 90.000 PE.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Forsyningsselskab vil have privat partner med til at anlægge solcellepark
Aalborg Renovation på vej til sammenlægning med Nordværk
Møllegigant vil producere brint direkte på vindmøllen – men infrastrukturen skal være på plads
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Så er yderligere to biogasanlæg koblet på gasnettet
Aktive Energi Anlæg får initiativpris
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.109