23948sdkhjf

Stort kommunalt klimasamarbejde gav Cathrine skubbet: Jeg var aldrig blevet selvstændig uden CALL

Siden 2016 har Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Hofor og Novafos arbejdet sammen og at skabe fælles klimaløsninger i projektet CALL Copenhagen. Det er blandt andet blevet til en klimasikring af Værebro Å, et samarbejde mellem otte kommuner, tre forsyningsselskaber og private lodsejere.

Et andet resultat er Klimalancen, et rullende hus, som stifter Cathrine Leth og hendes partner tager med ud til private husejere for konkret at vise dem, hvordan de kan sikre deres hus. Og selvom CALL Copenhagen samarbejdet nu officielt lukkes ned efter seks års arbejde, består Klimalancen som et selvstændigt firma.

Fra opfindelse til firma

Det var Cathrine Leths egen opfindelse, Skybrudsventilen, som fik hende ind i klimasamarbejdet. Hun havde brug for hjælp til at bringe sin opfindelse videre ud i verden.

Idéen startede for 10 år siden, da Cathrine Leth og hendes naboer oplevede, at deres kældre blev oversvømmet af et skybrud. Bortset fra én nabo, som gik ud og løftede sine nedløbsrør op fra kloakken. Hans kælder forblev tør.

- Der fik jeg idéen til, at man måske kunne lede vandet ud i haven under et skybrud, i stedet for ned i kloakken. Det kan jorden de fleste steder sagtens håndtere, mens kloakken er meget følsom overfor at få 15 millimeter regn på en halv time. Derfra begyndte jeg at designe skybrudsventilen, fortæller Cathrine Leth.

Skybrudsventilen sættes under nedløbsrøret og over kloakken. Der er et lille hul i bunden, som vandet løber igennem under et normalt regnvejr.

Når der opstår et skybrud lukker ventilen og vandet løber i stedet ud i haven. Dermed overbelastes kloaksystemet ikke og risikoen for en oversvømmet kælder formindskes.

- Jeg gik rundt med idéen i løs form, før jeg kom ind i CALL. Jeg havde svært ved at forklare dens funktion, jeg kunne ikke bare lige sende den ud i byggemarkedet. Og hos CALL fik jeg tid og rum til at videreudvikle idéen om skybrudsventilen og der kom vi på Klimalancen. Folk skal simpelthen selv se skybrudsventilen og de andre klimaløsninger i Klimalancen, fortæller Cathrine Leth.

Det var den ro til at videreudvikle idéen, som hun fik i CALL, som gav hende modet til at springe ud som selvstændig med Klimalancen. Cathrine Leth er uddannet arkitekt og havde været ansat på en tegnstue i 20 år indtil da.

- Hvis ikke det havde været for CALL, hvis ikke jeg havde fået det skub, så havde jeg ikke gjort det. Men nu tog jeg springet og investerede hele min opsparing.

Hul igennem til Roskilde

I august 2020 startede Cathrine Leth sammen med en partner firmaet Klimalancen, det gik trægt i starten på grund af coronaepidemien. Men i august i år begyndte firmaet et samarbejde med Roskilde Kommune og forsyningsselskabet Fors A/S.

Roskilde Kommune vil gerne bevare deres nuværende kloaksystem så længe som muligt, og derfor var kommunen interesseret i løsninger, som kunne hjælpe til med at mindske oversvømmelse og overløb, fortæller Cathrine Leth.

- Hvis der havde været etableret skybrudsventiler på halvdelen af husene, så ville det man have set, at det skybrud Roskilde oplevede den 18. august 2020, som var en 25-års hændelse, være blevet reduceret til en 10-års hændelse i kloaksystemet. Havde alle husene haft det, var det en fireårs-hændelse. Det gør, at man lige pludselig ser ind i, at man kan vente længere med at skifte kloaksystemet, når det kan aflastes, fortæller Cathrine Leth.

Hun og hendes partner har fremvist skybrudsventilen og andre klimasikringsløsninger i den rullende Klimalancen for borgere i udvalgte boligområder i Roskilde fra august til oktober i år.

De har været på besøg i 67 haver og har udleveret 114 skybrudsventiler, rådgivet otte om LAR (lokal afledning af regnvand) og 19 belægningsfaskiner. Også folk, som ikke har en kælder eller ikke selv har oplevet oversvømmelse i deres hus, har taget imod tilbuddet.

- Borgerne har været meget glade, de føler sig rigtig godt klædt på. Der var fire, som slet ingen kælder havde, så de deltog udelukkende for fællesskabets skyld. Dem får vi fat i via Klimalancen og det er rigtig godt. Når det gælder klimasikring, er det vigtigt, at alle kommer med, fortæller Cathrine Leth.

I april 2022 tager Klimalancen igen ud og rådgiver borgere i Roskilde Kommune om, hvordan de bedst klimasikre deres grund. Derefter bliver projektet evalueret. Cathrine Leth håber, at Klimalancen med tiden kan blive udbredt til hele Danmark.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11