23948sdkhjf

Tommelen ned til nordjysk kulstop: Forsyningsselskab troede sig sikker på 400 millioner

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har netop meddelt Nordjyllandsværket, at regeringen ikke vil give statsstøtte på cirka 400 millioner kroner til en forceret fremrykning af et kulstop på Nordjyllandsværket.

Den besked modtager Lasse Olsen, formand i Aalborg Forsynings Energidivision, med forundring.

- Det er meget beklageligt, for vi vil gerne bidrage til, at Danmark kan opfylde sit klimamål for 2025. Samtidig er jeg overrasket, for der har en tæt dialog med ministeriet, og vi havde den klare opfattelse, at de var meget interesseret i at udfase brugen af kul på Nordjyllandsværket tidligere end planlagt, siger Lasse Olsen i en pressemeddelelse. 

Planen er, at Nordjyllandsværket skal stoppe med at fyre med kul med udgangen 2028. I november 2020 blev Aalborg Forsyning kontaktet af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet med henblik på en fremrykning af kulstoppet til 2025, hvilket efterfølgende er blevet beregnet til at koste cirka 400 millioner kroner. Beregninger fra Nordjyllandsværkets viser desuden, at der vil være en reduktion af CO2-udslippet på mindst 3,3 mio. tons ved at fremskynde udfasningen af kul fra 2028 til 2025.

- Det er ikke uden omkostninger at fremrykke store investeringer, og derfor har det været afgørende, at staten gav tilsagn om støtte, så forbrugerne i Aalborg ikke skulle betale regningen for, at Danmark kan nå sin nationale klimamålsætning, siger Lasse Olsen.

Går mod Klimarådets anbefaling

Klimarådet har også anbefalet regeringen at fremrykke en kuludfasning på Nordjyllandsværket, idet det er et relativt billigt tiltag, hvor der kan hentes en betydelig reduktion af CO2.

- Det undrer mig, at regeringen ikke lytter til Klimarådet, og samtidig har jeg svært ved at se, hvordan Danmark nu skal nå sit mål om at reducere CO2-udslippet med 50-54 pct. i 2025, siger Lasse Olsen.

Han undrer sig også over, at regeringen den ene dag melder ud, at det haster mere end nogensinde at skifte kul ud med grøn energi og giver økonomisk støtte til, at kultunge lande kan reducere brugen af kul, ligesom Danmark støtter op omkring målsætningen om, at alle OECD-lande skal have udfaset brugen af kul i 2030 og resten af verden i 2040.

- Kort efter meddeler regeringen så, at de ikke vil støtte en forceret kuludfasning på Nordjyllandsværket. Det hænger ikke sammen, siger Lasse Olsen.

Han håber, at forhandlingerne mellem partierne på Christiansborg vil betyde, at regeringen ændrer mening:

- Vi er i hvert fald stadig klar til at gøre en hurtig indsats, hvis politikerne bliver enige om at fremrykke udfasningen af kul på Nordjyllandsværket, siger Lasse Olsen.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109