23948sdkhjf

Overtager konkurrent: Elretur bliver størst inden for genanvendelse af lyskilder

Non-profitorganisationen Elretur overtager fra årsskiftet alle aktiviteter i konkurrenten Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF).

Med overtagelsen bliver Elretur Danmarks største kollektivordning indenfor indsamling og genanvendelse af affald fra lyskilder. 

Det oplyser El-retur i en pressemeddelelse.

Elretur arbejder med at indsamle, genanvende og miljøansvarligt bortskaffe lyskilder såsom fx sparepærer og lysstofrør, samtidig med at Elretur varetager den samme opgave med elskrot for sine næsten 900 medlemmer, som typisk er producenter eller importører af el-artikler.

- Vi overdrager LWF’s aktiviteter til Elretur, fordi vi ved, at Elretur har kapaciteten, kvaliteten og innovationskraften til at sikre den højest mulige indsamlings- og genanvendelsesprocent af de kasserede lyskilder på en meget omkostningseffektiv facon. Så aftalen sikrer både LWF’s medlemsvirksomheder gode betingelser og styrker samtidig Elreturs muligheder for løfte genanvendelsesniveauet yderligere i Danmark, siger LWF’s direktør Jan Bielefeldt.

Desuden ændrer affaldssammensætningen sig også, og det har også betydning for beslutningen om at overdrage aktiviteterne, siger Jan Bielefeldt.

- Lyskildeaffaldsmængderne er faldende, fordi LED lyskilder bliver stadig mere dominerende. Derfor giver det på sigt ikke økonomisk mening at videreføre foreningen, når vi har mulighed for at lægge aktiviteterne hos Elretur, siger LWF’s direktør Jan Bielefeldt.

To nye anlæg på vej

Ifølge Elreturs adm. direktør, Morten Harboe-Jepsen, har Elretur de nødvendige værktøjer i form af effektive, afprøvede teknologier og innovative løsninger til at videreføre opgaven for begge parter.  

- Vi har lige søsat planer om to nye ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark, hvis fokus bliver at udsortere endnu flere kasserede produkter og forberede dem til genbrug. Vi har samtidig udviklet en procesteknologi, som jeg synes sætter standarden for, hvordan vi bedst muligt får genbrugt eller genanvendt de kasserede produkter til gavn for miljøet, forbrugerne og markedet. De kasserede lyskilder kommer til at indgå i dette arbejde, siger Morten Harboe-Jepsen.   

Nødvendigt at genanvende

  • Officielle kilder forventer, at den samlede globale affaldsstrøm indenfor gammel elektronik og el-artikler globalt vil gå fra 53,6 millioner tons i 2019 til 74,7 millioner tons i 2030.
  • En stigning på 39% og 9 kg per indbygger i hele verden. Derfor bliver det bydende nødvendigt at sikre så stor en genbrugs- og genanvendelsesprocent som muligt for at beskytte de knappe råstoffer og for at nedsætte CO2 udledningen ved udvindelse af råstoffer og ved produktion af nye elprodukter.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094