23948sdkhjf

Danskerne havde strøm i stik kontakten 99,996 procent af tiden i 2020

Danske elforbrugere havde i 2020 i gennemsnit strøm i stikkontakterne i 527.020 ud af årets 527.040 minutter. Nogle oplevede længere afbrud, andre oplevede slet ingen, men samlet set var vi uden strøm i gennemsnitlig 20 minutter. 

Det svarer til 99,996 procent af tiden.

Det viser Energinets 'Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2021' og den medfølgende afbrudsstatistik, som dækker 2020.

- Forsyningssikkerheden i 2020 ligger dermed på samme niveau som 2019 – og niveauet har faktisk været meget stabilt gennem en lang årrække. Vi har i Danmark formået at skifte store dele af kul, naturgas og andre fossile brændsler i elproduktionen ud med vind og sol, samtidig med at vi har fastholdt et af verdens højeste niveauer for forsyningssikkerhed, siger Stine Grenaa Jensen, vicedirektør i Energinets Systemansvar og leder af afdelingerne i Systemudvikling i en meddelelse på Energinets hjemmeside.

De sidste minutter er dyre

I redegørelsen lægger Energinet op til, at det accepteres, at antallet af afbrudsminutter i 2031 kan stige til 35 minutter. Dermed fastholder Energinet planlægningsmålet fra den seneste redegørelse. 35 afbrudsminutter svarer til, at danskerne har strøm i 99,993 procent af tiden, mod 99,996 procent i 2021. 

- Et helt grønt elsystem, hvor langt, langt det meste vil komme fra vind og sol skaber store forandringer og udfordrer også den måde, vi sikrer danskernes strøm i stikkontakterne. Vi foreslår, at vi i 2031 har en forsyningssikkerhed med lidt flere afbrudsminutter end i dag, men som stadig vil være blandt verdens bedste. Det vil være meget dyrt for samfundet at planlægge efter et højere niveau – de sidste minutter koster rigtig mange penge, siger Stine Grenaa Jensen. 

Anbefalingen til niveauet for elforsyningssikkerheden ti år ud i fremtiden sendes nu i høring for at få input og kommentarer, inden Energinet sender en endelig anbefaling til klima-, energi- og forsyningsministeren. Ministeren fastsætter derefter niveauet for forsyningssikkerhed.

Energinet peger i redegørelsen på nogle af de væsentligste udfordringer for fremtidens elforsyning:

  • Elforbruget er stigende, men er stadig meget ufleksibelt – og når den vedvarende elproduktion, der naturligt svinger op og ned, erstatter de gamle kraftværker, så kan effekttilstrækkeligheden blive udfordret.  
  • Stigende risiko for mangel på effekt i vores nabolande og derfor risiko for mindre importmuligheder af strøm i særlige situationer. 
  • Store dele er det nuværende elnet er 50-60 år gammelt og står overfor udskiftninger og renoveringer. Der er stort behov for reinvestering i det nuværende elnet for at undgå fejl og nedbrud. 

Energinet vurderer, at udfordringerne skal imødegås med bl.a.:

  • Fortsat fokus på reinvestering i det nuværende elnet. 
  • Investeringer i forbindelser til vores nabolande, så Danmark fortsat kan få gavn af et europæisk marked, hvor mere strøm handles over grænserne. 
  • Yderligere udvikling af elmarkederne, så det bliver muligt og attraktivt for flere aktører at reagere effektivt på ændrede elpriser og herunder et mere fleksibelt elforbrug. 

Kilde: Energinet

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109