Fra CSP til ny teknologi: Skibet er ladet med X i Aalborg
Som navnet antyder har Aalborg CSP tidligere primært haft fokus på CSP-projekter. Det vil sige solenergi-projekter baseret på koncentreret solenergiteknologi (Concentrated Solar Power), hvor parabolske trug eller soltårne producerer højtemperatur varme.
Det er endda blevet til mange opgaver i Australien, Dubai, Indien, Israel, Kina og Brønderslev.
Men nu ser det ud til at bogstaverne C,S og P i fremtiden overhales og erstattes af tre helt andre bogstaver. Nemlig PtX. Dermed skal Aalborg CSP til at anvende sine kompetencer og teknologi i en helt ny kontekst.
- For tre år siden udgjorde CSP-projekter en stor del af vores ordrepipeline, men i fremtiden kommer størstedelen til at være PtX kombineret med termisk energilagring. Der er brug for de samme kompetencer omkring effektiv varmeveksling og systemer til lagring af energi. Det er kommet lidt bag på os, hvor stor efterspørgsel, der er på vores varmevekslere og den brede system-erfaring med smeltet salt, som vi har fra CSP-industrien, siger CEO hos Aalborg CSP, Svante Bundgaard.
PtX skal løse den problemstilling en øget andel af vedvarende energi skaber – og selvom det er en ny og stadig relativt uprøvet teknologi i kommerciel skala, går Svante Bundgaard og Aalborg CSP ikke af vejen for at prøve kræfter med PtX’en i forhold til lagring.
- Solvarme, varmepumper, PtX og energilagring er forenelige teknologier, der i fremtiden skal virke i et system sammen – og dermed også her en stor del af fremtidens omsætning kan hentes hjem. Det er her vores kompetencer om CSP, termisk lagring og solenergi bedst kan bringes i spil for at løse udfordringen med omstilling til grøn energi, siger Svante Bundgaard.
Skibet er ladet med X
Når Aalborg CSP kaster sig over PtX betyder det ikke, at virksomheden skal til at gøre sig inden for elektrolyseanlæg, brændselsceller og brintproduktion. Tvært imod. For Svante Bundgaard er det vigtigt, at man antager et bredere perspektiv - ud over de væsentlige teknologier omhandlende brint, metanol og den tunge transport - når snakken falder på PtX.
- Vi snakker så meget om sektorkobling. Det er vigtigt at have fokus på, at X kan være mange ting, når overskudsstrømmen skal aftages for at balancere nettet. Og når vi når hen til X’et, så skal så meget af energien som muligt videre til noget brugbart, og det er ikke altid kun brint og metanol, siger han.
For Aalborg CSP er X’et lig med varme.
- X’et kan sagtens være termisk varme. Der findes en masse overskudsenergi produceret af vind eller sol i elnettet. Det kan lagres i vand eller i smeltet salt og senere trækkes ud til kraftvarme eller fjernvarme, forklarer Svante Bundgaard og tilføjer:
- Teknologierne, vi arbejder med, er afprøvede og vi kan lave det allerede nu.
Damvarmelagre og saltlagring
De to teknologier, der primært er i spil i Aalborg CSPs PtX-univers, er damvarmelagre og saltlagring.
Damvarmelagringen er en velafprøvet teknologi, der har vundet indpas i fjernvarmesektoren herhjemme – mestendels drevet af solvarme, men i fremtidens energinet vil den store andel af for eksempel vindenergi også bidrage til lagringen.
Den anden teknologi er saltlagring, der er velafprøvet i udlandet, men lidt mere ubekendt løsning på dansk jord. Ikke desto mindre er det en kost-effektiv lagerløsning – særligt anvendeligt til at lagre overskudsenergi fra vind og sol i stor skala.
Et saltlager består af et salttanksystem, en elvarmer og en steam-generator og fungerer kort og godt ved, at energien fra for eksempel vindmøller optages gennem elvarmeren og anvendes til at opvarme den smeltede salt til 565˚C, hvorefter salten lagres i tanksystemet. Her opbevares energien, indtil vinden aftager og efterspørgslen på elektricitet stiger. Når det sker, pumpes den varme salt til steam-generatoren, hvor den varme salt veksler en vandkreds til damp, der kan drive en dampturbine til el- og fjernvarmeproduktion.
Aalborg CSP har allerede gang i de første damvarme-projekter, men har endnu ikke stukket spaden i jorden til det første saltlagrings-projekt. Men det kommer.
- Det første danske anlæg, hvor overskuds-el lagres i salt og bliver til kraftvarme, er ved at være på trapperne. CSP-teknologien var med til at vi primært kiggede ud af landet. Den nye teknologiudvikling bringer forretningen hjem til Nordeuropa og Danmark igen, fortæller Svante Bundgaard.
Et godt land
Aalborg CSP er altså klar til det næste store energirush.
- Der er mange elementer, der skal indgå for at løse udfordringen med verdens omstilling til fornybar energi. Her er et stort behov for termisk energilagring, kraftvarme, varme og damp til proces, som udgør en stor del af verdens energi-behov. Med andre ord sektorkobling i den bredeste forstand, siger Svante Bundgaard, der dog mangler én ting, for at det hele kommer til at gå op i en højere enhed.
- Danmark er et super godt land at lave energi-innovation i, når det kommer til brint, metanol og andre næste generations-teknologier, men vi mangler at få investorer og politikerne til at få mere fokus på de teknologier, der kan øge den grønne omstilling i de næste 2-10 år inden de nye teknologier er modnet og konkurrencedygtige, og her har vi en løsning, hvor X'et også kan være varme, siger Svante Bundgaard, der ikke lægger skjul på, at han synes, vi går en spændende fremtid i møde.
- Men det er ikke nogen magisk formel. Det er de konkurrencedygtige og driftsstabile teknologier, der vinder, siger han.