23948sdkhjf

Aalborg Forsyning: Dét kræver en kul-udfasning tre år før tid

Venstre og Konservative gik sammen med Dansk Folkeparti og Alternativet onsdag til møde med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

På mødet skulle parterne diskutere målsætningen om at nå en CO2-reduktion i 2025 på mellem 50 og 54 procent. Det skriver Ritzau.

Klimaordførerne for henholdsvis De Konservative og Venstre, Mona Juul og Tommy Ahlers, havde forud for mødet skrevet et brev til ministeren, hvoraf det fremgår, at partierne er klar til at bakke op om et reduktionsmål på minimum 50 procent. Det fremgik samtidig af brevet, at ønsket er at få genåbnet den aftale for energi og industri, som blev indgået sidste år. Blandt andet for at kigge på en mere ambitiøs udrulning af biogas samt en udfasning af kullene på Nordjyllandsværket inden 2025, skriver Ritzau.

Der blev på mødet ikke indgået nogen konkrete aftaler - heller ikke om en udfasning af kullene på Nordjyllandsværket i 2025 - altså tre år før planlagt. 

Det ville nu ellers godt kunne lade sig gøre, fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen til Energy Supply.

- Aalborg Forsyning vil meget gerne bidrage til en tidligere udfasning af kul på Nordjyllandsværket, og vi kan godt nå en udfasning i 2025, i stedet for som planlagt i 2028. Det kræver primært at vi fremrykker planlagte investeringer i varmepumper, så de kan stå klar i 2025, skriver han i en mail til Energy Supply.

Det drejer sig om en varmepumpekapacitet på 200 MW. Forsyningsselskabet vil blandt andet etablere et havvandsvarmepumpeanlæg på 100 MW. Dertil kommer et anlæg med konventionelle luft-varmepumper på yderligere 100 MW. 

I øjeblikket har selskabet kun én varmepumpe på vej. Det drejer sig om varmepumpen på 6 MW, der skal udnytte varmen fra spildevandet på Renseanlæg Øst. 

De andre projekter er stadig på tegnebrættet, og der er endnu lang vej endnu før anlæggene er klar. Aalborg Forsynings direktør Søren Gais Kjeldsen har tidligere fortalt, at de forventes idriftsat i perioden 2024 og frem mod 2028.

Men det er altså de projekter, som Jesper Høstgaard-Jensen nu fortæller sagtens kan rykkes frem, så Aalborg Forsyning i endnu større omfang kan bidrage med at nå målet om en 50-54 procents reduktion i 2025.

Det er dog ikke bare sådan lige at fremrykke så store investeringer. To ting skal være helt på plads. 

- Det kræver selvfølgelig diverse myndighedsgodkendelser og en del statsstøtte, så varmeforbrugerne i Aalborg holdes neutrale ved en fremrykning, oplyser Jesper Høstgaard-Jensen.

Så indtil videre holder Aalborg Forsyning sig til planen og en udfasning af kullene i 2028.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109