23948sdkhjf

Rambøll sætter 30 eksperter i sving: Skal rådgive VindØ-konsortiet om energiøen

Rambøll skal yde strategisk rådgivning til VindØ-konsortiet i forbindelse med planlægningen af verdens første kunstige energiø, som forventes at stå færdig i 2030.

VindØ-konsortiet, bestående af PFA, PensionDanmark og Andel (tidligere SEAS-NVE), samt Nykredit som finansieringspartner, påtænker at deltage i det kommende udbud af energiøen i Nordsøen, som bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt.

I hele 2021 arbejder 20-30 Rambøll-eksperter på tværs af virksomheden på de bæredygtige og innovative løsninger til energiøen, så VindØ konsortiet får det bedst mulige grundlag for sit bud på energiøen i det kommende udbud.

- Dette er et historisk projekt, der vil gøre Danmark og Europa til frontløbere i forhold til produktion og lagring af grøn energi. Det vil være en kæmpegevinst for vores samfund, og vi er glade for at være en del af det og at rådgive VindØ konsortiet om det, siger Jesper W. Thomsen, direktør for forretningsudvikling i Rambøll.

PtX, datacenter & energilagring

Lige nu undersøger Rambøll hvilke muligheder der byder sig på øen. 

Først og fremmest undersøger Rambøll mulighederne for at etablere Power-to-X-anlæg på øen, hvor vindmøllestrømmen kan konverteres til produkter som brint, ammoniak, der kan bruges i skibsfarten og industrien.

Samtidig undersøger Rambøll muligheden for at etablere et datacenter på energiøen. Kombineret med rigelig og billig el i nærheden af internationale datakabler kan dette være en attraktiv løsning for både datacentreudviklere og ejerne af energiøen.

Endeligt undersøger Rambøll også energilagring på energiøen, der kan give fleksibilitet og lagre den fluktuerende vindenergi. Lagrene kan være korttidslagre i form af batterier eller lagerløsninger, der kan absorbere og lagre strøm over længere perioder.

- At være innovativ er dog ikke nok. Når vi kigger på mulige tekniske og kommercielle løsninger på VindØ, så er bæredygtighed en afgørende faktor, siger Søren Løvstad Christensen, projektleder og cheføkonom hos Rambøll.

For eksempel vil der på energiøen, som biprodukt af elektrolyseproduktion og PtX, blive produceret en betragtelig mængde varme – i nogle scenarier nok til at forsyne adskillige byer. Rambøll undersøger forskellige muligheder for at bruge varmen til gavn for både energiøen og resten af Danmark.

Mennesker på øen

Et andet aspekt, der er i fokus, er at skabe en ø, hvor der vil være mange mennesker i kortere eller længere tid ad gangen. Øen forventes at have en levetid på over 50 år, og derfor skal fleksibilitet og anvendelsesmuligheder tænkes ind i designet helt fra starten.

Den primære adgang til øen bliver en havn. Havnen skal bruges til transport og modtagelse af byggematerialer og til afskibning af produkter produceret på øen, men også til den daglige drift med transport af personale, forsyninger og materialer.

- Rambøll undersøger også andre muligheder for brug af havnen. Den skal selvfølgelig placeres godt i forhold til den daglige drift og vedligehold af havvindmøllerne, men den kan også fungere som servicehavn for andre brugere som fx fiskere, kystvagten, miljøskibe m.m., hvilket yderligere vil øge projektets bæredygtighed og forbedre driftsopgaver, som i dag håndteres på land, skriver Rambøll i en pressemeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125