23948sdkhjf

Vincent Hendricks: Modstand mod atomkraft er en del af dansk selvforståelse

"Atomkraft? - Nej tak"-bevægelsen vandt som bekendt stort indpas i Danmark i 70'erne og 80'erne, men i dag bliver atomkraft stadigvæk betragtet som et skældsord, når det kommer til energiproduktion.

Men hvorfor egentligt, når meget tyder på, at de moderne teknologier er meget mere sikre end førhen?

Energy Supply har spurgt filosofiprofessor Vincent Hendricks.

Dansk identitet

Vincent Hendricks lægger først og fremmest vægt på den danske selvforståelse, hvor tilvalget af vind- og solenergi og fravalget af atomar energi spiller en stor rolle.

- Da man skulle skifte de fossile brændsler ud, blev vind- og solenergi løsningerne. I den ligning har atomkraft ikke figureret som noget grønt, men nærmere som noget farligt, man ikke skulle efterstræbe, og derfor bliver det ikke tænkt ind i den klimadagsorden, vi har i dag, siger han.

Han peger på, at andre typer vedvarende energi er blevet en del af den danske identitet.

- Der hersker en idé om, at den danske identitet er bundet op på sol- og vindenergi. Det er blevet en integreret del af vores selvforståelse, at vi gør os i den slags energi og ikke atomkraft.

- Hvis du skal gøre noget populært, så skal du gøre det til en del af identiteten hos dem, der nu skal modtage det. Og det er svært, når atomkraft aldrig har været populært, siger Vincent Hendricks.

Tillid kan smadres på en eftermiddag

Han kan dog godt se, hvad der skal til for, at atomkraftudviklerne kan lykkes med det.

- Hvis man skal ændre det, så skal man ændre en fortælling. Man skal lave en fortælling om, at atomkraft er mere grøn. Det kan man måske godt. Spørgsmålet er bare, om du kan få den i cirkulation, fordi robustheden af narrativet om at grøn energi ikke indeholder atomar energi gør, at den er svær at gå i byen med.

- Og hvordan gør man så det? Vestas, Ørsted og alle de store har brugt enorme summer og tid på at etablere den fortælling, og det skal man så gøre med atomkraft i et land, der aldrig har haft atomenergi.

Et problem er ifølge professoren også, at få negative historier meget let kan overskygge de positive.

- Der har været skrækscenarier som Tjernobyl, Tremileøen og Fukushima, og der skal ikke særligt meget til at smadre en fortælling. Det tager lang tid at opbygge tillid, men du kan fjerne det på en eftermiddag, siger Vincent Hendricks.

Kommenter artiklen (11)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11