23948sdkhjf

Dødslisten er død: Bofa lukker alligevel

Ti affaldsenergianlæg fik lige før jul sig en ikke-glædelig julegave i form af en plads på KLs liste over de affaldsenergianlæg, der skulle lukkes frem mod 2030. 

Ikke uventet var langt de fleste selskaber med et anlæg på listen målløse og straks ude med kritik af listen og analysemetoden bag. 

Listen blev droppet i fredags – og glæden hos sektorens affaldsenergi-aktører var stor. 

Men på Bornholm hos Bofa lukker man altså alligevel. 

- Vi er jo nærmest de eneste på listen, der gerne vil lukke. Vi har jo for vores del allerede meldt ud, at vi lukker vores anlæg i 2032, siger direktør hos Bofa Jens Hjul-Nielsen.

Eller rettere om 3992 dage, 10 timer, 57 minutter og 32 sekunder - i skrivende stund.

Det havde det bornholmske forsyningsselskab meldte ud længe før KL overhovedet vidste, at der skulle udarbejdes en liste. 

Årsagen er, at Bornholm vil være affaldsfri i 2032. Og det er holdningen også selvom dødslisten officielt blev skrottet i fredags.

- Vores holdning har ikke ændret sig overhovedet. Affaldsforbrænding er ikke en del af vores affaldsstrategi. Vores vision om et affaldsfrit Bornholm holder vi fast i, siger Jens Hjul-Nielsen. 

Eneste anke

Selvom det for Jens Hjul-Nielsen ikke var nogen katastrofe at finde Bofas anlæg på KLs liste, så var listen ikke uden betydning for Bofa.

- Vi har selv besluttet at lukke i 2032, men listen sagde at vi skulle lukke i 2026. Det var vores væsentligste anke. At den ikke respekterede vores plan om en kontrolleret nedlukning, siger Niels Hjul-Nielsen og fortsætter: 

- Listen tog heller ikke hensyn til de logistiske forhold på øerne. Skulle vi have lukket anlægget allerede i 2026 ville der være en dum mellemperiode, hvor affaldet skulle pakkes om og fragtes væk. Det har vi selvfølgelig gjort opmærksom på.

Derfor er Jens Hjul-Nielsen over-ordentligt glad for, at han nu kun skal forholde sig til at være affaldsfri i 2032. 

Altså om om 3992 dage, 10 timer, 57 minutter og 32 sekunder

Zero Waste Bornholm

Et Bornholm uden affald kræver, at der i den grad skrues op for genanvendelses- og genbrugs-tankegangen -  og her er de hos Bofa allerede godt i gang.

- Vi er på den ene side i gang med at implementere en ny affaldsordning for husholdninger. I Zero-waste-Bornholm-regi har vi lavet samarbejdsaftaler med virksomheder om specifikke projekter, siger Jens Hjul-Nielsen.

Selskabet har blandt andet indgået et samarbejde med virksomheden Gamle Mursten, hvor gamle mursten bliver anvendt i nye byggerier. Samtidig er der indgået et samarbejde med Nestle. Her vil parterne undersøge om der er en fornuftig løsning på at genanvende fødevareplastik.

Forsidefoto: Bofa

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109